Ville NIINISTÖ in the EP in Strasbourg
- 02.05.2022

Fennovoima-Rosatomin ydinvoimahankkeen alasajo opin paikka päättäjille

Vihdoin se on tapahtunut. Fennovoima on yhtiönä päättänyt lopettaa välittömästi ydinvoimalan rakentamisen yhteistyön venäläisen Rosatomin kanssa. Tämä käytännössä tarkoittaa Pyhäjoen Hanhikiven hankkeen kuoppaamista sellaisenaan.

Vihdoin kahdeksan vuoden kompuroinnin jälkeen kammottava virhe Suomen energiapolitiikassa päättyy. Tätä hanketta emme jää kaipaamaan. Sen kiemurat eduskuntakäsittelyn syytöksistä “russofobiasta” tai vihreiden leimaaminen “vähemmän isänmaallisiksi” haastaessamme hiljaisuutta hankkeen geopoliittisien erityisriskien ympärillä eivät olleet kunniaksi suomalaiselle päätöksenteolle. Sitä ei myöskään ollut suomalaisen (tai EU:n) omistajapohjan rakentamisen viritelmät Fortumin idänkauppojen koplauksella tai kroatialaisen pöytälaatikkoyhtiön kautta venäläisen Sberpankin rahoituksella.

Ydinvoimalahankkeen käynnistäminen venäläisen Rosatomin kanssa oli valtava virhe jo aikanaan 2014. Hallituksen ja eduskunnan lupakäsittely tapahtui Krimin miehityksen jälkeen. Tiesimme miten Rosatom on osa Putinin ja Venäjän johdon geopoliittista vallankäyttöä. Kyse oli Putinin voimalasta, Rosatom on käytännössä Venäjän ydinvoima- ja ydinaseministeriö. Tiesimme mitä ongelmia sen hankkeissa on aiemmin ollut. Tiesimme Putinin tavan käyttää energiaa politiikan välineenä ja siihen liittyvät sanktioriskit.

Olen myös siitä tyytyväinen, että tämä osoittaa vihreiden varoitusten olleen oikeita vuonna 2014. Oli iso päätös jättää hallitus ydinvoimalahankkeen takia, mutta jo silloin perustelimme sitä sillä kuinka poikkeuksellisen huonosta hankkeesta on kyse ja kuinka hämmentävää oli se, että muut hallituksessa ja eduskunnassa eivät tunnustaneet hankkeen geopoliittisia riskejä. Odotimme myös ydinvoiman kannattajien vastustavan tätä hanketta sen erityisten ongelmien takia. Kun niistä vaiettiin ja ne jopa kiellettiin, varoitin aiheen ympärillä olleesta suomettumisen ilmapiiristä. Olimme antamassa Putinille kesken tämän sotapolitiikan viestiä siitä, että me kyllä strategisen tason yhteistyötä jatkamme. Olimme sitomassa itseämme EU-maana liian lähelle Putinia.

Kataisen hallituksen ohjelmassa luki, että uusia periaatelupia ydinvoimalle ei myönnetä. Keskeinen syy, miksi hanke ylipäätään tuli silloin hallituksen päätettäväksi, oli se että Fennovoiman laitostoimittajan vaihtuminen edellytti uutta eduskuntakäsittelyä ja periaatelupaa. Vihreät korosti tämän hankkeen olevan uusia riskejä täynnä juuri venäläisen kumppanin takia. Siksi tulkitsimme sen olevan hallitusohjelman kirjauksen vastainen.

Toivottavasti Suomen päättäjät ottavat tästä nyt yli puoluerajojen opiksi. Kun käy läpi eduskuntakäsittelyä vuodelta 2014, on tärkeää tunnistaa se kuinka systemaattisesti asiallista kritiikkiä sivuutettiin ja riskeistä vaiettiin. Toivottavasti Suomessa ei enää koskaan naiivisti puhuta energiayhteistyöstä Venäjän kanssa “vain energiana” ja kauppana. Toivottavasti kriittisiä ääniä esiinnostavia ei yritetä vaientaa leimaamalla heitä “russofobeiksi”. Suomettumisen perintö kuuluu vain ja ainoastaan historian sivuille, ei päätösten tekemiseen Suomen tulevaisuudesta.