- 17.02.2011

Wallin rakentaa perussuomalaisten hallitustietä

Olen pettynyt Rkp:n puheenjohtaja Stefan Wallinin tämänpäiväiseen linjaukseen. Wallin totesi, että Rkp voi hyvin mennä tekemään yhteistyötä hallitukseen hyvinkin erilaisten puolueiden kanssa. Käytännössä hän siis sanoi, että perussuomalaiset on Rkp:lle mahdollinen hallituskumppani. Tällä lausunnolla Wallin käytännössä rakentaa Timo Soinin hallitustietä. Ei kai ole RKP:n puolustaman vähemmistönkään etu, että hallitusvastuuseen nousisi puolue, jonka tavoitteena on kaventaa vähemmistöjen oikeuksia?

Suomalaiset ovat kyllästyneet vanhoihin puolueisiin vaalirahakohujen ja sulkeutuneen poliittisen kulttuurin takia. Timo Soini saattaa julkisuudessa vaikuttaa leppoisalta mieheltä, mutta perussuomalaisten politiikassa ei ole kyllä mitään leppoisaa. Puolueen ohjelmat haluavat palauttaa Suomen henkiselle 1950-luvulle. He haluavat lopettaa ympäristönsuojelun, kaventaa vähemmistöjen oikeuksia, muurautua kiinni vanhan sukupolven teollisuustyöpaikkoihin. Näillä linjoilla ei rakenneta Suomelle kestävää ja hyvinvoivaa tulevaisuutta.

Mielestäni on hyvin vahingollista tälle maalle, jos puolueet alkavat nöyristellä oikeistopopulisteja ja hyväksyä heidän poliittisia tavoitteitaan. Ruotsissa muut puolueet porvareista vasemmistoon ovat ryhdikkäästi puolustaneet avointa yhteiskuntaa ja ihmisoikeuksia ruotsidemokraattien kasvusta huolimatta. Suomessa vanhat puolueet tuntuvat pikemminkin myötäilevän perussuomalaisten vanhoillisia kantoja.

Populistien haaste on otettava vakavasti ja heidän kanssaan on väiteltävä asioista avoimesti, ei asettua makuulle leikkimään kuollutta. Vanhat puolueet eivät halua populistien haasteeseen vastata, mutta Vihreät haluavat.

Vihreät on tehnyt töitä politiikan avoimuuden ja ihmisten suorien vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi. Perussuomalaisilla ei ole meriittejä tällä saralla. Sen sijaan heidän käsityksensä eri väestöryhmien ihmisoikeuksista on kovin suppea.

Luulimme, että RKP haluaa puolustaa avointa yhteiskuntaa ja oikeusvaltiota meidän kanssamme. Selvästi tämä oli väärä luulo. Kannattaa antaa ääni Vihreille, jos kannattaa avointa ja edistyksellistä Suomea.