- 15.02.2021

Haavisto onnistui viemään EU:n yhteisen viestin Venäjälle

Voi olla ylpeä Suomen ulkoministeristä kun tämä onnistuu vierailullaan Venäjällä sekä kunnioittamaan keskustelukumppania että samaan aikaan olemaan yksiselitteisen selvä ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden merkityksestä ulkopolitiikallemme.

Pekka Haavisto onnistui vaikeassa tilanteessa viemään Venäjän poliittiselle johdolle koko Euroopan unionin yhteisen viestin: me puolustamme Valko-Venäjän kansan oikeutta demokraattisiin ja vapaisiin vaaleihin, me puolustamme ihmisoikeuksia ja demokraattista osallistumisoikeutta Venäjällä sekä me puolustamme Ukrainan valtion suvereniteettia.

Kaikissa näissä asioissa Venäjän johto on antanut aivan toista viestiä ja pyrkinyt omalla toiminnallaan hajottamaan Euroopan unionia. Venäjä usein, kuten ulkoministeri Lavrov nytkin, puhuu Suomesta ystävälliseen sävyyn mutta väheksyy EU-maiden yhteistyötä. Se on tapa hajottaa meitä ja luoda eripuraa Eurooppaan. Tähän Pekka Haavisto ei vierailullaan alistunut. Hän muistutti toistuvasti EU-maiden yhteisistä näkemyksistä ja viittasi myös keskusteluihinsa Ruotsin, Saksan ja Ranskan ulkoministereiden kanssa.

Suomen ja Euroopan unionin etu on pyrkiä parantamaan suhteitamme Venäjään. Venäjä on yhä meille tärkeä naapuri, kauppakumppani ja ihmisten liikkuvuus on maidemme välillä yhä merkittävää. Ympäristön- ja luonnonsuojelussa rajan ylittävä yhteistyö on tärkeää, sen koin itsekin ympäristöministerinä tärkeäksi ja tulokselliseksi yhteistyöksi kun yhteisin toimin vähensimme ravinnepäästöjä Itämereen.

Suhteiden parantaminen on silti mahdollista vasta silloin kun Venäjän johto kunnioittaa oman maansa kansalaisten oikeuksia, Ukrainan oikeuksia valtiona ja suhteessa vallattuun Krimiin sekä Valko-Venäjän kansan demokraattisia vapauksia valita itse johtonsa. EU:n on pidettävä yllä lisääntyvien henkilöpakotteiden ja energiayhteistyön kaventamisen uhkaa, jotta Venäjä ymmärtää sen toimilla olevan seurauksia.

Haavisto toimi hyvin, minkä myös tasavaltamme presidentti noteerasi. Yhteistyöllä ulkopolitiikkaa johdetaan. Tästä on hyvä jatkaa.