- 02.02.2021

Venäjän mielenosoitukset paljastavat, että maassa kytee halu muutokseen

Venäjän eiliset mielenosoitukset olivat merkki siitä, että pelkästään kurilla ja kontrollilla maata ei voi johtaa. Euroopan unionin ja Suomen on vaadittava ihmisten rauhanomaisten mielenilmaisujen sallimista ja vangittujen toimittajien ja aktivistien vapauttamista. Euroopan unionin ulkoministerit kokoontuvat huomenna päättämään toimista. EU:n on laajennettava pakoitteita ja henkilövarojen jäädyttämista, kunnes Venäjä sitoutuu tekemään kansainvälisen riippumattoman tutkinnan tapahtuneista hermomyrkkyiskuista ja Navalnyin murhayrityksestä. Samalla Navalnyi on vapautettava selvästi poliittisin perustein tehdystä vangitsemisestaan sekä on varmistettava kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten ja ihmisoikeuksien turvaaminen.
Venäläiset ihmiset käyttivät oikeuttaan tulla kaduille osoittamaan mieltään rauhanomaisesti laajemmin kuin vuosikausiin. Monien haastateltujen viesti oli se, että kyse ei ole vain Navalnyista vaan laajemmin kansalaisyhteiskunnasta ja ihmisten oikeuksista. Moni on saanut tarpeekseen Putinin hallinnon käyttämästä eräänlaisesta valtioterrorista, jolla omia kansalaisia on yritetty pitää aisoissa.
Näyttää siltä, että oppositiopoliitikko ja hallinnon väärinkäytöksiä kansalaisjärjestönsä kautta tutkiva Navalnyi tiesi hyvin mitä teki. Paluu Venäjälle myrkytyksen uhriksi joutumisen jälkeen riskeistä huolimatta takasi sen, että häntä ei voi pitää Putinin hallintoa pakoilevana. Ja paeta kun ei voi, se on jo nähty myös Venäjän hallintoa kritisoineiden maan kansalaisten länsimaissa tapahtuneiden murhayritysten ja murhien kautta.
Nyt hän palasi Venäjälle, julkaisi samalla pitkään hiotun Putin-kriittisen dokumentin ja sai ihmiset kaduille. Se voi olla viesti laajemmasta pinnan alla kyteneestä halusta muutokseen. Mielenosoituksia oli kymmenissä kaupungeissa ja niissä oli kaiken ikäisiä ihmisiä. Erityisesti nuoret ovat sosiaalisen median kautta olleet aktiivisia Navalnyin liikkeessä ja hallinnon kritisoimisessa jo aiemmin.
Venäjän nykyhallinnon valta lepää öljy- ja kaasutalouden sekä strategisten yhtiöiden (ydinase- ja teknologiayhtiö Rosatom, valtiota lähellä olevat pankit) varassa. Oligarkkitalous ei ole viimeisen 20 vuoden aikana kyennyt uudistumaan vaan pikemminkin sen luonne on syventynyt nykyisen valtiojohdon ympärille. Samalla valtaa on ylläpidetty yhä agressiivisemmalla ulko- ja sotilaspolitiikalla, jolla on luotu kansallista mielialaa. Maan sisällä Venäjän hallintoa vastustavia kriittisiä ääniä on tukahdutettu monin eri tavoin. Mutta enää sekään ei estä sitä, että ihmiset haluavat Venäjällä varsin laajasti oman äänensä kuuluviin.
Paras tapa EU:lle muuttaa asioita on vähentää riippuvuutta Venäjän energiasta. Siksi Nord Stream 2 -kaasuputki hanke tulisi keskeyttää. Samalla EU:n on jatkettava investointeja omaan hiilineutraaliin ja uusiutuvaan energiantuotantoonsa sekä sähköverkkojen siirtokapasiteettiin niin, että emme enää ole riippuvaisia fossiileista. Venäjän kaasu- ja öljyhanoja kun ei tarvita, Venäjän valtaapitävien merkittävin valttikortti suhteessa muuhun maailmaan poistuu.
Tilanne on silti monin tavoin epävarma ja epävakaa. Valko-Venäjällä on oppositio vaatinut jo puoli vuotta uusia demokraattisia vaaleja ja rauhanomaista siirtymää kohti demokratiaa itsevaltaisen Lukashenkan ja hänen turvallisuuskoneistonsa anastettua vaalit. Meidän on osaltamme oltava tarkkana siinä, että sekä Valko-Venäjällä ja Venäjällä tuemme osaltamme demokratian, ihmisoikeuksien ja maiden omien kansalaisten kansanvaltaista oikeutta päättää tulevaisuudestaan. Vähintään on varmistettava, että emme omalla politiikalla ole tukemassa tämän äänen tukahduttamista. Siksi Venäjän hallinnon vastaisia pakotteita on kiristettävä, kunnes tilannetta saadaan rauhanomaisesti ohjattua kohti entistä vapaampaa yhteiskuntaa venäläisille itselleen.