- 01.10.2021

Ihmisoikeusloukkaukset varjostavat jalkapallon MM-kisoja Qatarissa

Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajien kapteeni Tim Sparv kirjoitti laajan kommentin jalkapallon MM-kisojen 2022 isäntämaa Qatarin ihmisoikeusloukkauksista ja siirtotyöläisten oikeuksien räikeästä riistosta. The Players’ Tribunessa 6. syyskuuta julkaistussa “We Need to Talk About Qatar” -kirjoituksessa Sparv kertoi tavanneensa siirtotyöläisiä myös henkilökohtaisesti.

Jalkapallon MM-kilpailut myönnettiin Qatarille vuonna 2010. Jo silloin maan heikko ihmisoikeustilanne nousi otsikoihin. Lähinnä Etelä-Aasiasta saapuneiden siirtotyöläisten oloista on raportoitu rajuja puutteita: työntekijöitä on kuollut puutteellisten turvajärjestelyjen takia, palkkoja ei ole maksettu sovitusti ja työehdot ovat pahimmillaan olleet orjuudenkaltaista pakkotyötä, josta irtisanoutuminen on ollut mahdotonta.

Qatar on tehnyt parannuksia työlainsäädäntöön, mutta muutokset ovat jääneet näennäisiksi. Kun valvonta ja toimeenpano eivät ole riittäviä, eivät hyviksi tarkoitetut uudistukset todellisuudessa kohenna työntekijöiden oloja.

Urheilu ei ole ihmisoikeuksista irrallinen linnake. Kansainvälisistä urheilutapahtumista tulee voida iloita ja innostua ilman hirmuhallintojen imagon kiillotusta ja taustalle piilotettua sortoa. Siksi esimerkiksi Euroopan parlamentti vaati jääkiekon MM-kisoja pois Valko-Venäjältä. Kisat siirtyivät lopulta Riikaan.

Arvostan pelaajia, joka kykenevät pallon lisäksi katsomaan yhteiskuntaa laajemmin. Vastuu epäkohtiin puuttumisesta ei ole yksittäisillä urheilijoilla, vaan koko lajiyhteisön, urheilumaailman päättäjien ja yhteistyökumppanien on tehtävä osansa. Huuhkaja-kapteeni Sparv syötti avauksellaan pallon myös meille poliitikoille: mitä enemmän pidämme aihetta esillä, sitä enemmän jalkapalloliitto FIFA:lla on painetta puuttua asiaan.

Suurena jalkapallon ystävänä haluan, että jokainen voi nauttia MM-kisoista ilman huolta hinnasta, jolla tapahtuma on saatu aikaiseksi. Siksi Qatarin ihmisoikeustilanteesta puhumista täytyy jatkaa, eikä siirtotyöläisten asema saa unohtua sen jälkeenkään, kun voittopokaali on jaettu.