EP plenary session - State of the Energy Union
- 31.08.2021

Kun maa luhistuu, mitä jää jälkeen?

Jokainen maa muovaa itse kohtaloaan, sanotaan. Suomalaisena voi silti ymmärtää, että maantiedettä ei voi valita. Afganistanin kohtalo on ollut viimeiset 50 vuotta sotien ja miehitysten keskellä yhtä lailla kansainvälisen yhteisön kuin maan omien asukkaiden muovaamaa. Emme voi nyt kääntää selkäämme heille.

Taliban valloitti maan nopeasti sen jälkeen kun USA alkoi vetäytyä ja jätti Afganistanin hallinnon joukot vaille ilmatukea. Länsimaiden vetäytyminen tapahtui sekasortoisissa oloissa. Yli satatuhatta oman tai lähipiirinsä hengen ja tulevaisuuden puolesta pelännyttä ihmistä pääsi maasta pois elokuun viimeisten viikkojen aikana. Silti moni turvaan pyrkivä ei päässyt lähtemään tai joutui lentokentän porteilla vaaratilanteeseen.

Mitä 20 vuoden Afganistanin operaatiosta jäi käteen? Maan demokratisointi ei onnistunut, Afganistanin hallinto ja sen turvallisuusjoukot olivat korruptoituneita. USA ei onnistunut kansakunnan rakentamisen hankkeessaan, jota se nyt kieltää koskaan edes tehneensä. Demokratiaa ja oikeusvaltiota ei kaadeta maahan ulkoa tai ylläpidetä vain asevoimin.

Silti moni asia onnistui. Miljoonat naiset ja tytöt saivat koulutuksen 20 vuoden aikana. Maan arvot, infrastruktuuri ja osaaminen ovat kehittyneet. Asia Foundation tekee kattavaa gallupia afgaanien näkemyksistä maansa tilasta. Viimeisin vuodelta 2019 kertoo myös paljon hyvää. Paljon tai vähän sympatiaa talibanille osoitti gallupissa vain 13,4 % väestöstä, 64 % piti rauhaa talibanin kanssa mahdollisena. Sen sijaan noin 65 % vastasi, että he eivät hyväksy rauhansopimusta talibanin kanssa, joka vaarantaa naisten oikeudet tai mahdollisuuden tehdä työtä. Yli 55 % piti paikallishallintoon vaikuttamista mahdollisena ja yli 65 % oli tyytyväistä demokratiaan. Yli 86 % kannatti naisten yhtäläistä oikeutta koulutukseen, 90 % naisten äänioikeutta.

Nämä luvut ovat historiallisen hyvät maan demokratian, tasa-arvon ja edistyksen kannalta, parhaat gallupin historiassa. Ja silti maan hallinto kukistui. Jotain hallinnon ongelmista kertookin se, että 91% ihmisistä piti korruptiota ongelmana.

Länsimailla on vastuunsa niistä ihmisistä, jotka ovat meihin tukeutuneet. Erityisesti tasa-arvo- ja ihmisoikeustyötä tehneet aktivistit, länsimaita auttaneet sekä yleisesti koulutetut tytöt ja naiset ovat vaarassa. Suomen on helpotettava nyt perheenyhdistämistä, jotta läheisistään huolissaan olevat saavat vihdoin perheensä Suomeen. Afganistaniin ei voi nyt palauttaa ketään, joten oleskelulupien myöntämistä on helpotettava. Esimerkiksi humanitaarisen viisumin ja jatko-opiskelun kautta meille voi myös tulla niitä naisia, joiden asema on kotimaassaan nyt vaarassa. EU:n yhteistyöllä nyt myös varmistettava, että naisten asema ja ihmisoikeudet turvataan myös Afganistanissa vaatimalla talibanilta saavutetun edistyksen kunnioittamista. Se ei tule olemaan helppoa, mutta se ei tarkoita sitä, että sitä ei pitäisi tehdä.

Kun maa luhistuu, ihmiset ovat yhä jäljellä. Työ ihmisoikeuksien puolesta jatkuu.