Ville NIINISTÖ in the EP in Strasbourg
- 28.02.2022

Euroopan on tuettava Ukrainan rohkeaa kansaa

Tänään on Ukrainassa tärkeä päivä. Ukrainan urhea puolustus on onnistunut pitämään Putinin Venäjän hyökkäyssodan etenemisen rajallisena viime päivinä. Riskit silti kasvavat siitä että Venäjä ottaa kovempia välineitä käyttöön. Venäjään kohdistuneet taloussanktiot ovat alkaneet tänään näkyä maan taloudessa ja ruplan arvon romahtamisessa. Samalla EU-maiden merkittävät aseapupäätökset saapuvat Ukrainaan pääosin vasta lähipäivinä.

Mitä pitempään Ukraina kestää, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on hakea tulitaukoa ja rauhaa itselleen edullisesta asemasta. Tässä meidän Suomen ja koko EU:n on Ukrainan urheaa kansaa tuettava.

Eilen moni EU-maa teki merkittäviä päätöksiä aseavun toimittamisesta. Ruotsi toimittaa apua yhteensä 1,4 miljardin kruunun edestä. Avun joukossa on mm 5 000 panssarintorjuntasinkoa, myös Tanska lähettää vastaavia aseita 2 700. Moni maa teki vastaavia päätöksiä panssarintorjunta- ja ilmatorjuntakalustosta, joita Ukraina kipeästi tarvitsee. EU teki yhteisönä historiallisen päätöksen 450 miljoonan euron aseavusta, jonka osana toimitettiin jo Ukrainalle mm hävittäjäkoneita. Kaikella todennäköisyydellä julkisuudessa esitettyjen arvioiden mukaan nämä ovat Puolan EU:lle myymiä ja sitten Ukrainalle annettuja ja sen lentäjien maahan lentämiä Mig-29 -koneita ja myös niihin liittyviä ammuksia. Ukrainan ilmavoimilla on näistä jo ennestään kokemusta. On suoranainen yllätys, että ylipäätään Ukrainan ilmavoimat ja esimerkiksi sen Turkilta ostamat lennokit ovat yhä pystyneet toimimaan ja pysäyttämään Venäjän joukkojen etenemistä tehokkailla iskuilla. Venäjä ei ole saanut edes ilmatilan täyttä hallintaa. Ukraina hallitsee yhä maan suurimpia kaupunkeja, vaikka Venäjän joukot ovat paikoin päässeet etenemään. Apu menee yhä perille ja sillä on merkitystä, kunhan Ukraina kestää puolustuksessaan lähipäivinä.

Talouspakotteet osuvat Venäjään jo tänään merkittävästi: ruplan kurssi on noin 30 prosentin laskussa, Moskovan pörssi ja finanssimarkkinat kutistuvat, talletuspako pankeista jatkuu ja osa pankeista on jopa vaarassa kaatua. Ihmiset voivat siirtyä kasvavasti ruplista dollareiden käyttöön. Venäläiset ihmiset näkevät nyt elämässään Putinin hyökkäyssodan vaikutuksen, ja se voi alkaa vahvistaa rauhanliikettä Venäjällä maan median propagandayrityksistä huolimatta. Jopa muutamat oligarkit ovat nyt vedonneet rauhan puolesta kulttuurielämän vaikuttajien lisäksi.

Tänään ja lähipäivinä on arvioitu, että Venäjä saattaa nostaa kierroksia hyökkäyksessään. Se on yhä välttänyt esimerkiksi strategisia pommituksia vaikka käytetyistä iskuista siviiliuhreja on silti jo tullut. Kiovan tilanne on nyt vaikea. Putin on arvaamaton johtaja, jos hänet on ajettu nurkkaan. Venäjä on kuitenkin ydinasevaltio, joten on tärkeää muistaa että hänellekin on tarjottava ulospääsy kriisistä jos hän on valmis sellaiseen rauhaan ja tulitaukoon mikä kelpaa myös Ukrainan johdolle. Putinin eilinen ilmoitus ydinasevalmiuden nostamisesta ei ole yllättävää vaan linjassa hänen viestintästrategiaansa. Sitä ei kannata pelästyä vaan se oli odotettu liike tilanteessa, jossa hän on kohdannut yllättävän kovaa vastarintaa.

Ydinasepelote on hänen vahvin korttinsa kun kansainvälisen yhteisön voima Venäjän eristämisessä ja ukrainalaisten tekemä hyökkäyksen torjunta yllättivät. Se on nyt häneltä tapa muistuttaa olevansa yhä vallassa ja luoda painetta Ukrainalle taipua rauhanneuvotteluissa. Joko se kertoo siitä että hän jatkaa ns hullun miehen strategiaa, jossa hänelle myönnytään enemmän kuin ilman pelkoa tulevista toimista. Tai se kertoo epätoivosta jo matkalla viimeiselle laidalle – varovaisuutta edellyttää sekin.
Toimena se on silti viestintää, eikä muuta olosuhteita. On muistettava, että strategisten ydinaseiden käyttö sisältyy viimesijaisena keinona jo nyt Venäjän puolustusdoktriiniin sekä taktiset ydinaseet mm Valko-Venäjän kanssa juuri sovittuun yhteissotilasdoktriiniin. Niidenkin käytölle on silti hyvin korkea kynnys – se joka ydinaseita käyttää pilaa maineensa koko kansainvälisen yhteisön ja historian silmissä ja päätyisi suurella todennäköisyydellä kv rikostuomioistuimen eteen.

On syytä olla rauhallinen painostuksen äärellä. Venäjän ydinaseiden rooli oli oli jo tiedossa ja sen riski on huomioitu vastatoimissa. Hän varmasti tarkoittaa mitä sanoo, mutta siihen on pitänyt varautua jo aiemmin ja se on otettu toimissa huomioon. Se kohta, jossa kannattaa olla tarkkana on, jos Putin suostuu aitoihin rauhanneuvotteluihin ja Ukraina haluaa ne myös käydä. Tämä on yksi syy olla ajamatta häntäkään nurkkaan. Silti voi olla, että paine kotimaassa kasvaa sellaiseksi, että siinä Putinin kaatuminen voi olla lähellä – omaa kansaansa vastaan kun ei voi ydinasepelotteella uhata. Venäläisten on myös vaikea hyväksyä sitä, jos Putin käyttää kasvavasti voimaa veljeskansaansa vastaan. Mitä pitempään sota jatkuu, sitä enemmän totuus leviää myös Venäjällä.

On myös muistettava, että näiden hirmutekojen ja sotapolitiikan takana on autoritäärisen Vladimir Putinin johtama Venäjä. Siis Putinin hallinto ja hänen oligarkkiensa varassa pyörittämä sotataloutensa. Eivät yksittäiset, tavalliset venäläiset ihmiset meillä Suomessa, muualla Euroopassa tai Venäjällä. Ketään ei saa syrjiä tai kiusata Putinin politiikan tähden. Olen kuullut tietoja siitä, että venäjänkielisiä lapsia olisi kiusattu kouluissa. Näin ei saa tehdä. Suomi ja EU puolustaa tässä konfliktissa ihmisyyttä, jokaista viatonta ihmistä ja hänen oikeuksiaan. Putinin Venäjä hyödyntää kyllä propagandassaan sitä, jos viestejä kuuluu etnisten venäläisten kiusaamisesta. Emme saa sortua sille tasolle. Vastuu niille keille se kuuluu: Putinin hallinnolla ja sen avustajille. ‘

Talouspakotteissa ei voi välttää sitä, että niistä aiheutuu haittaa myös venäläisille ihmisille. On silti muistettava, että talouspakotteet ovat myös heidän etunsa: Putinin sotapolitiikan pysäyttäminen turvaa myös venäläisten ihmisten ihmisoikeuksia, hyvinvointia ja turvallista tulevaisuutta. Putin ei ole nimittäin pitänyt edes oman maansa asukkaiden oikeuksista huolta vaan on niitä systemaattisesti polkenut.

EU-maat ovat osoittaneet viime päivinä poikkeuksellisen vahvaa yhteistyökykyä ja valmiutta nähdä Putinin Venäjä uudessa valossa. Demokratia on noussut itsepuolustukseen. Sille oli jo korkea aika. Putinin sotapolitiikka ei lopu, jollei sille aseteta selviä rajoja. Vastatoimien voimakkuus, Ukrainan urhea puolustus ja myös talouspakotteiden tehokkuus ovat tulleet Putinille yllätyksenä. Ukraina puolustaa nyt myös demokratiaa, kansainvälistä oikeutta, maiden oikeutta kansalliseen suvereniteettiin ja koko Euroopan vakautta ja rauhaa. Siinä Euroopan unioni on sen tukena, kaikilla niillä tavoilla mitkä ovat näissä oloissa mahdollisia.

Lopuksi, myös Suomen hallituksen on tunnistettava ajan siipien havina. On karistettava vihdoin viimeisetkin jäänteet YYA-ajan perinnöstä ja siitä ylivarovaisuudesta puolustaa arvojamme, jotka sen ajan henkisestä taakasta yhä Suomea varsinkin ulkopolitiikassa painaa. Eilen Suomen hallitus teki päätöksen lähettää Ukrainaan kypäriä, luotiliivejä ja pelastusmateriaalia. Ukraina tarvitsee tällaista apua. Päätös oli silti monelle suomalaiselle pettymys, myös minulle. EU-maat ovat nousseet puolustamaan Ukrainan itsenäisyyttä ja vapautta sekä kansainvälistä oikeutta, ja niin myös Suomen pitää rohkeasti tehdä. Suomi on yksi harvoista EU-maista, joka ei ole toimittanut varsinaista asekalustoa. Suomen kannattaa muistaa: vaikka olemme myös Venäjän naapurimaa ja se on otettava huomioon, olemme myös maa, jolle on tärkeää että pienille maille osoitetaan kriisitilanteessa solidaarisuutta. Ukrainan lisäksi Suomi on ainoa sotilaallisesti liittoutumaton maa Euroopassa, jolla on pitkä maaraja Venäjän kanssa. Meidän etumme on, että tällaista maata autetaan hyökkäyssodan uhrina myös aseellisesti. On kansainvälisen oikeuden mukaista tukea hyökkäyksen kohteena olevaa maata. Siksi myös Suomen on päätettävä aseavusta Ukrainalle. Olemme onneksi saaneet jo alustavia tietoja siitä, että Suomen hallitus olisi tänään tiiviiden valmistelujen jälkeen valmis lähettämään myös aseita Ukrainaan.

Vaikka tilanne Ukrainassa on valinkauhassa, on yhä toivoa siitä että Ukrainan urhea kansa voi saavuttaa tavoitteensa oman itsenäisyytensä ja yhtenäisyytensä turvaamisessa. Meidän on tuettava Ukrainaa tässä tavoitteessaan, koska se on myös demokratian ja oikeuden etu. Samalla on ymmärrettävä, että tilanteessa on myös eskaloitumisen vaara ja konfliktin rauhanomaisen ratkaisun puolesta on myös tehtävä töitä, jotta ihmishenkiä voidaan pelastaa. Rohkeasti ja pää pystyssä Ukrainan puolesta – ja silti maltti ja rauhan tavoite mielessä.