- 10.06.2021

Turku on aina ollut portti maailmalle

Ylen kuntavaalikoneessa on outoja väittämiä, mikä on selvästi tiettyjen puolueiden onnistunutta manipulointia. On raskasta käydä niin haitallista vaalikeskustelua, joka vain ruokkii ennakkoluuloja ja on Suomelle vain tappioksi.

Kysymys “kuntani pärjäisi hyvin ilman maahanmuuttoa” on Turussa absurdi. Keskiajalta asti olemme pärjänneet kansainvälisenä kaupan keskuksena, yliopistomme ja yrityksemme ovat kansainvälisiä. Ja nytkö se loppuisi?

Meiltä on lähtenyt kaksi rehtoria keskiajalla maineikkaaseen Pariisin yliopistoon, paljon on tullut tietotaitoa maahanmuuttaneiden kauppiaiden ja oppineiden mukana. Turun meriklusterin ylpeys, Meyerin telakka on saksalaisten omistuksessa ja tarvitsee myös ulkomaista suunnittelu- ja metalliosaamista pärjätäkseen kilpailussa maailmalla. On tullut kauppiassukuja Italiasta, teollisuussukuja Saksasta. Ruotsiin on tullut ja mennyt ihmisiä jatkuvasti, vahvistaen kauppasuhteitamme ja osaamistamme. Nyttemmin maahanmuuttoa tarvitsevat niin kansainväliset yrityksemme, korkeakoulumme kuin myös monien muiden alojen ammatit. Bussimme kulkevat maahanmuuttaneiden kuskien työllä, moni vanhuksiamme hoitava on maahanmuuttanut.

Yhtä lailla humanitäärisistä syistä Suomeen ja Turkuun tulleet ovat jo nyt turkulaisia ja osa kaupunkiamme – heidän oikeutensa on kotoutua ja päästä työelämään ja koulutukseen kiinni.

Minkä viestin antaa tällainen kysymys niille kuntiemme asukkaille, jotka ovat jo maahanmuuttaneita? Että Yleisradio kysyy siitä että heitä “ilman pärjätään”? Kaupunki kuuluu sen asukkaille.Yhdessä meidän on tehtävä siitä mahdollisimman hyvä: ei poissulkemalla, vaan mukaanottamalla.