- 09.02.2012

Tervetuloa jatkamaan työtä paremman Suomen puolesta!

Pekka Haaviston presidenttikampanjan upeasta hengestä saatiin nauttia eilen vielä kertaalleen, kun iso joukko kampanjaväkeä kokoontui Tavastialle kiitosjuhliin. Haluan omasta puolestani kiittää vielä kerran kaikkia mukana olleita, myös niitä, jotka eivät eilen päässeet Tavastialle. Pekan kampanjassa tehtiin ihmeitä, ja ilman teitä ne eivät olisi olleet mahdollisia.

Tämän kampanjan jälkeen Suomi ei ole entisensä. Yhdessä me muutimme sitä, ja muutoksen suunta oli positiivinen. Pekan kampanjassa uutta ja hienoa oli, että se lähti ruohonjuuritasolta ihmisten omista tempauksista. Yksi hienoimmista esimerkeistä oli lyhytfilmi Mieskuoro Finlandia; oma-aloitteisesti tehty elokuva, joka päätyi virallisen kampanjan mainoselokuvaksi.

Presidenttikampanja loi uudet suuntaviivat sille, millaista tulevaisuuden politiikanteon pitäisi olla. Mielestäni se oli myös paluuta vihreän aatteen juurille: kansalaisliikkeet ovat moninaisia ja vapaita, ja vaikuttamisen tapoja on monia – ei tarvitse vaikuttaa vain puolueiden kautta. Omalla tavallaan Pekan kampanjassa oli jotain samaa kuin viimekeväisessä politiikan murroksessa. Perussuomalaisten nousu oli yksi kanava muutostarpeelle. Pekan kampanja oli näiden vaalien muutosviesti, ja Suomi on parempi maa tämän kampanjan jäljiltä.

Tämä vaalikampanja on ollut politiikan ja yhdessä tekemisen paluu. Pekka osoitti, että keskustelemalla ja siltoja rakentamalla saavutetaan enemmän kuin repivällä vastakkainasettelulla. Suomalaiset uskaltavat taas puhua politiikasta ja kertoa omista kannoistaan. Toivon, että kampanja innostaa ihmisiä vaikuttamaan jatkossakin niin Vihreissä kuin muissakin puolueissa sekä järjestöissä. Tärkeintä on, että ihmiset uskovat mahdollisuuksiinsa parantaa Suomea ja maailmaa ja tehdä tästä parempi paikka meille jokaiselle.

Vihreiden puheenjohtajana minulle on tärkeää, että saamme tämän positiivisen hengen jatkumaan. Haluan, että jokainen voi tehdä omannäköistään työtä sen asian puolesta, jonka kokee itselleen tärkeäksi. Toivotan kaikki tervetulleiksi toimimaan Vihreiden puitteissa oman halunsa mukaan. Tekemään ja vaikuttamaan saa tulla, vaikka ei olisi puolueaktiivi tai edes puolueen jäsen. Aloittakaa toiminta, tehkää tempauksia, vaikuttakaa – me tulemme niihin mukaan.

Toivon, että tämä politiikan tekemisen tapa jatkuu myös kuntavaaleissa. Jokaisen omalla paikkakunnalla on varmasti tärkeitä ja puolustamisen arvoisia asioita – jatketaan siis tätä yhdessä tekemistä kuntavaaleissa ja tuodaan siihen pekkamainen positiivinen tuulahdus!

Meidän Vihreiden tulee myös tulee ottaa Pekasta oppia siinä, että kuuntelemme entistä herkemmällä korvalla ihmisten huolia ja vastaamme niihin. Pekan kampanja on muuttanut myös vihreitä. Haluan Vihreiden olevan positiivinen, tulevaisuuteen katsova vaihtoehto.

Presidentinvaalikampanja loi minulle toivoa: meillä on edessä isoja kysymyksiä ja haasteita, kuten ilmastonmuutoksen hillintä, talouden haasteet ja hyvinvointivaltion päivittäminen. Yhdessä tehden, keskustellen ja siltoja rakentaen meidän on mahdollista löytää ratkaisuja näihin isoihin kokonaisuuksiin.

Minua liikutti Pekan saama palaute siitä, että hänen kampanjansa on antanut Suomen takaisin. Monet sanoivat, että Pekka Haavisto loi heille uskoa omaan tulevaisuuteensa Suomessa. Kehitysvammainen nuori sai uskoa siihen, että hän voi kouluttautua ja saada työtä. Autistinen nuori sai uskoa siihen, että häntä ei enää kiusata. Tällaista Suomea meidän on rakennettava jatkossakin, joka päivä tehdä piirun verran parempaa Suomea.

Tästä politiikasta on kyse. Tehdään yhdessä töitä paremman Suomen puolesta.