- 31.08.2013

Suomen luonto on juhlan arvoinen

Onneksi olkoon, norppa, merikotka ja mehiläiset! Tänään juhlimme myös teitä, järvet, metsät, suot, lakeudet ja luodot! Lauantaina 31.8. vietetään ensimmäistä Suomen luonnon päivää, joka minulla oli ilo ja kunnia avata Nuuksion kansallispuiston maisemissa, luontokeskus Haltiassa.

Suomen luonnon päivän ideana on, että jokainen meistä voi ja saa nauttia luonnosta itselleen sopivalla tavalla, oli se sitten kalastusta lähijärvellä, yhteinen suunnistuslenkki metsäpoluille tai eväsretki niitylle. Erilaisia yleisötapahtumia järjestetään kymmenillä paikkakunnilla. Uskon, että päivästä tulee suosittu vuotuinen perille.

Suomen luonnon päivänä on hyvä muistaa, ettei puhdasta luontoa saa ottaa annettuna. Meidän ihmisten vastuu on antaa luonnolle sen ansaitsema arvo ja varmistaa se, että myös lastemme lapset voivat siitä nauttia. Siksi ympäristöministerinä olen halunnut turvata etenkin luonnon moninaisuuden. Meidän pitää myös oppia ajattelemaan uudella tavalla: suojeltu metsä tai suo ei ole menetetty taloudellinen mahdollisuus, vaan tukku uusia. Esimerkiksi kansallispuistoihin ja retkeilyaloueisiin valtion sijoittamat rahasummat palautuvat yhteiskunnalle moninkertaisina takaisin paikallisena yritystoimintana ja työpaikkoina.

Tänään juhlimme kaikkea sitä, mitä Suomen luonto meille tarjoaa. Se on paikka ulkoilla ja virkistyä, se antaa meille ravintoa, terveyttä ja hyvinvointia, ja osalle meistä se on myös työpaikka. Suomalainen luonto on jotain, mistä meillä on aihetta ylpeyteen maailmalla. On hienoa, että voimme toivottaa luontokeskus Haltian ja Nuuksion kaltaisiin paikkoihin tervetulleiksi ihmisiä eri puolilta maapalloa.

Luonnossa liikkuminen on minulle myös henkilökohtaisesti tärkeää. Arjen huoliin saa suhteellisuudentajua saaristossa samoillen, lintuja tarkkaillen tai eräretkeillen. Vaikkapa Saaristomeren kansallispuiston maisemiin hiljentyminen muistuttaa terveellä tavalla siitä, kuinka ihminen on pieni osa suurta ekosysteemiä.

Luonnosta nauttiakseen ei kuitenkaan tarvitse suunnata ulkosaaristoon saakka. Omassa arjessa luontoa voi vaalia suomalla itselleen mahdollisuuden vaikkapa iltalenkkiin lähimetsässä. Toivon, että Suomen luonnon päivä muistuttaa meitä myös näistä mahdollisuuksista.