Ville NIINISTÖ in the EP in Strasbourg
- 24.05.2024

Pääministeri Orpo pesee ääri- ja laitaoikeistoa puhtaaksi

Pääministeri ja kokoomuksen pj Petteri Orpon veljeily laitaoikeiston kanssa vain pahenee. Eilen hän esiintyi Ylen pj-tentissä yhdessä rintamassa perussuomalaisten Riikka Purran kanssa ja samalla kehui Italian pääministeri Melonin hyvinkin äärioikeistosta syntynyttä puoluetta. Moni Italian veljet -puolueen perustajista tuli fasistitaustaisesta AN-puolueesta. Ääni kokoomukselle eurovaaleissa onkin ääni ääri- ja laitaoikeiston puhtaaksipesulle. Se on surullista, miten sivistys on kadonnut kokoomuksesta.

 

Vaikka Meloni on “siistinyt” puoluettaan ja toki hyväksyy tuen Ukrainalle, Italiassa Meloni harrastaa alt right -politiikkaa: hallitus polkee mm seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja naisten oikeuksia heikentämällä naisparien oikeuksia vanhemmuuteen, rajoittamalla oikeutta aborttiin ja sallimalla aborttia vastustavien protestoijien läsnäolo hoitoklinikoiden edustalla. Puolueen epäillään myös politisoineen Italian yleisradion omaksi megafonikseen.

 

Toinen perussuomalaisten europarlamentin puolueryhmä ECRn valtapuolue Melonin italialaisten rinnalla on Puolan laki ja oikeus. Se oli Puolassa politisoimassa oikeuslaitosta, kielsi oikeuden aborttiin, sorti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ja politisoi yleisradion (kunnes menetti demokratian onneksi valtansa vaaleissa viime vuonna, viime hetkellä). Kuulostaako tutulta? Sekä Italian että Puolan ECR-puolueiden linja muistuttaa Orbanin linjasta, matka sinne semidemokraattiseen suuntaan on jo aloitettu. Kaiken lisäksi ECR harkitseekin Orbanin Fideszin ottamista ryhmäänsä vaalien jälkeen. Tätä perussuomalaisten puolueryhmää Orpo nyt kovasti kehuu.

 

Ainoa ehto mitä kokoomus näyttää asettavan äärioikeiston vallalle on tuki Ukrainalle. Väite tuesta oikeusvaltiolle ei pidä paikkaansa. Perussuomalaisten puolueryhmä ECR on johdonmukaisesti epäluotettava linjassaan oikeusvaltion suhteen.

 

Petteri Orpo uhkaa jäädä historiaan miehenä, joka tekee saman virheen kuin kokoomuksen päättäjät 1930-luvun alussa aloittaessaan yhteistyön IKL:n kanssa. Hän pesee ääri- ja laitaoikeistoa puhtaaksi ja antaa näille valtaa, niin Suomessa kuin Euroopassakin. 1930-luvulla J.K. Paasikivi tuli lopulta siivoamaan kokoomuksen linjan IKL-mielisistä ja Lapuan liikkeen tukemisesta sekä pelasti puolueensa laitaoikeistolaistumiselta.

 

Nyt olisi taas Paasikivelle tarvetta. Niin kauan kun sellaista johtajaa ei kokoomukseen kuulu, kannattaa tietää että ääni kokoomukselle on vallan antamista laitaoikeistolaistumiselle.