- 20.11.2022

Otetaan pallo haltuun - futiksen korruptio loppukoot Qatarin MM-kisoihin

Nuorena poikana vietin ison osan ajastani palloviheriöllä. Pelasin Kaarinan Pojissa ja Nappuloissa, vapaa-ajallakin potkimme palloa asuinalueemme vanhempien itse pystyttämällä kentällä. Ensimmäiset vahvat muistonikin pyörivät jalkapallon ympärillä, kuten vuoden 1986 Meksikon MM-kisojen ja Diego Maradonan katsomisessa.

On surullista, että tätä niin monelle unelmien ja ilon täytteistä kokemusta tällä kertaa pilaa kansainvälisen jalkapalloliiton FIFAn korruptoituneisuus. Vaatii paljon että voi viedä ilon futiksen MM-kisoista, mutta myöntämällä kisat Qatarille korruptoitunut FIFA teki sen. Sittemmin 16 yhteensä 22 jäsenestä kisat Qatarille myöntäneestä FIFAn päättävästä elimestä on joko tuomittu tai ollut epäiltynä korruptiosta.

Kisojen stadionit on rakennettu aavikolle, ilmastointeineen ja ilman tulevaa käyttöä, tuhansien vierastyöläisten menettäessä henkensä. Miksi? Vain yksinvaltaisen Qatarin fossiilivaltion brändäykseen. Kisojen ajankohtakin siirrettiin talveen maan peliolojen kuumuuden takia.

Samalla kisojen isäntämaa ei omaa vahvaa jalkapallokulttuuria. Qatar ei kohtele ihmisiä tasavertaisesti: seksuaalivähemmistöjen kohtelu Qatarissa on ihmisoikeuksia rankasti polkevaa. Homoseksuaalisuudesta voi joutua vankilaan. Naisten asema on heikko. Maassa asuvista vain kymmenesosa on maan kansalaisia, loput alemmassa arvossa pidettyjä vierastyöläisiä joiden kohtelu on huonoa.

Kuningaspeli jalkapallon pitäisi olla ihmisiä yhdistävä voima, jonka kieltä ymmärretään yli rajojen. Sen henki syntyy reilun kilpailun ja tasavertaisen ihmisyyden kunnioittamisesta. Ihmisten kohtaamisesta pelikentällä samanarvoisina.

Mikään näistä arvoista ei näy Qatarissa. Peli ja ihmisyys alistetaan näissä kisoissa rumalle vallankäytölle.

Ne, jotka huomauttavat siitä että urheilukisoja on viime vuosina muutenkin myönnetty kyseenalaisille maille, ovat oikeassa. Qatarin tapauksessa maan pieni koko, olosuhteiden vaikeus ja jalkapallokulttuurin olemattomuus tekevät vain ongelman vielä näkyvämmäksi: valinnalle ei ollut mitään urheilullisia syitä.

Päätös kertoo vain rahan voimasta ja sen taustalla tässäkin tapauksessa olevasta fossiilitaloudesta. Mielenkiintoista on muuten linkki tähän: fossiilivaltiot ovat maailmassa pääosin korruptoituneita ja autoritäärisiä. Viime futiksen MM-kisat pidettiin Venäjällä, joka sekin pyrki hyödyntämään niitä omassa propagandassaan ja geopoliittisessa vallankäytössä. Demokratiat ovat naiiveja, jos jatkamme fossiilienergian ostamista diktatuureilta, jotka näillä rahoilla myös pilaavat urheilun propagandan välineeksi omalle ihmisoikeuksia polkevalle hallinnolleen. Meidän on vaadittava myös itseltämme parempaa, koska myös me rahoitamme tätä autoritääristä valtaa.

On tärkeä vihdoin puuttua tähän kehitykseen ja on hyvä jos viimein nämä kisat avaavat ihmisten silmät. Urheilua ja politiikkaa ei voi erottaa toisistaan maailmassa, jossa autoritääriset voimat ne joka tapauksessa sekoittavat. Urheilun arvojen on heijastuttava tapaan millä kisoja käydään: läpäisevinä periaatteina ihmisten osallisuus, tasa-arvo ja reilu kilpailu sekä läpinäkyvä ja avoin hallinto, joka tukee lajin arvoja.

Monet urheilijat ovat myös protestoineet ja aikovat protestoida kisojen aikana mm sateenkaaren värisellä kapteeninnauhalla. Tämä on tärkeää. Protestoida voi monella tavalla.

En moiti ketään, joka kisoihin osallistuu tai niitä haluaa seurata. Urheilijalle juuri tietyt yhdet kisat voi olla se peliuran suuri tilaisuus, eikä hän ole syyllinen FIFAn valintoihin. Rakastan itsekin vihreän veran peliä, enkä vielä tiedä voinko täysin välttää kisojen katsomista osaltani. Mutta sitä toivon, että kukaan ei sivuuta Qatarin kisojen ongelmia vaan nostaa ne johdonmukaisesti esille varoittavana esimerkkinä siitä, että rakas lajimme on vaarassa.

Tärkeintä on, että maailman futisyhteisö vihdoin herää ja ottaa pelin takaisin korruptoituneilta kabineteilta. Futis ja sitä rakastavat ihmiset ansaitsevat niin paljon parempaa.

Otetaan pallo haltuun.