Ville NIINISTÖ in the EP in Strasbourg
- 04.12.2022

Macron on taas väärässä - turvatakuut tarvitaan suojaksi Venäjältä, ei Venäjälle

Ranskan presidentti Macron on taas väärässä. Hän sanoi eilen, että sodan jälkeen pitää miettiä Euroopan turvallisuusjärjestelyä, jossa myös Venäjän turvallisuushuoliin vastataan. Tämä on harhaista, koska se antaa ymmärtää että Venäjällä olisi joitain legitiimejä huolia hyökkäyssotansa takana. Ei ole. Ei Venäjä tarvitse muilta Euroopan mailta turvatakuita, yksikään maa ei ole uhannut hyökkäävänsä Venäjään.

Putin ja Venäjän poliittinen eliitti vain elättelevät harhaista kuvaansa siitä, että Venäjä on erityinen, valittu kansakunta, jolla on oikeus imperiumiin ja etupiiriin naapurimaidensa itsenäisyyden ja suvereniteetin kustannuksella. Venäjä elää yhä kolonialistisessa ajassa, eikä kunnioita naapuriensa vapaata itsemääräämisoikeutta ja kansainvälistä oikeutta.

Turvatakuut tarvitaan siis Venäjältä. Sen on vetäydyttävä Ukrainasta, kunnioitettava naapuriensa itsenäisyyttä ja sotarikolliset on saatava syytteeseen. Jos tässä sodan jälkeistä uutta Euroopan turvallisuusjärjestelyä mietitään, kuten Macron haluaa, niin ainoa maa joka Euroopan turvallisuutta ja maiden suvereniteettiä näyttää uhkaavan on Venäjä. Euroopan unioni on rauhanprojekti, joka ei uhkaa ketään. Nato on puolustusliitto, jonka eurooppalaiset jäsenet eivät tavoittele sillä muuta kuin omaa turvaansa. Nato-jäsenyyden hakeminen on jokaisen maan oma asia, eikä Venäjän saneluvallan paikka. Tämä on vihdoin ymmärrettävä niidenkin, jotka haikailevat kylmän sodan “voimatasapainoa”: ei Venäjällä ole oikeutta pakottaa itselleen satelliitteja. Koko kylmän sodan asetelma perustui kommunistiseen pakkovaltaan eikä maiden omaan demokraattiseen tahtoon.

Joten sen uuden turvallisuusjärjestelyn on keskityttävä Venäjän uhan neutralointiin. Nyt eivät EU ja Nato-maat voi alkaa löysäillä Putinin uhan edessä, koska sillä me vain pitkittäisimme Venäjän uhan jatkumista pitkälle tulevaisuuteen ja jättäisimme Ukrainan yhä pahempaan hätään. Tämä on tehtävä Venäjälle selväksi: sillä on oikeus omaan itsenäisyytensä, eikä kukaan sitä uhkaa, mutta se ei voi sanella kenenkään muun maan valintoja enää ikinä.