- 29.10.2012

Kiitos upeasta vaalityöstä - teimme vihreiden historian toiseksi parhaan tuloksen!

Tänään minulla on todella hyvä fiilis. Me teimme eilisissä kuntavaaleissa tuloksen, johon voi olla hyvin tyytyväinen. Tulos on vihreiden toiseksi paras kunta- tai eduskuntavaalitulos ikinä. Kaikista puolueista suhteessa viime kuntavaaleihin teimme kolmanneksi parhaan tuloksen, edellä vain perussuomalaiset ja RKP. Verrattuna vuoden takaisin eduskuntavaaleihin kannatus nousi lähes 20 prosenttia, +1,3 prosenttiyksikköä. Eduskuntavaaleihin verrattuna teimme kaikista puolueista yhdessä keskustan kanssa kovimman nousun ja parhaan tuloksen! Vuoden puolueen puheenjohtajana toimineena olen kiitollinen siitä tuesta mitä työmme viimeisen vuoden aikana tässä tuloksessa sai. Jatkamme samalla rohkealla ja mukaanottavalla linjalla, jossa kestävää kehitystä ja ihmisten arjen hyvinvointia vaalitaan kaikessa työssämme avoimesti ja selkeästi – niin valtakunnan politiikassa kuin kuntatasollakin.

Olen erittäin iloinen siitä, että saimme vihreän kunnanvaltuutetun moneen kuntaan, joissa heitä ei aiemmin ollut. Tervetuloa joukkoon Parikkala, Huittinen, Kemiönsaari, Humppila, Sauvo, Taivassalo, Juva, Kangasniemi, Nastola, Pelkosenniemi, Sodankylä, II, Leppävirta, Rautalampi, Pietarsaari ja Somero*! Olen iloinen myös siitä, että me olemme edelleen toiseksi suurin puolue Helsingissä ja Espoossa.

Haluan kiittää kaikkia teitä, jotka teitte aktiivisesti kampanjaa syksyisessä viimassa, jaoitte mainoksia ja rummutitte vihreyttä sosiaalisessa mediassa. Sekä kaikkia teitä, jotka teitte vaaliuurnilla vihreän valinnan. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman teitä.

Vaalien selvä voittaja oli perussuomalaiset. Haluan onnitella puoluetta vaalimenestyksessä. Äänestysprosentti jäi valitettavan alhaiseksi, mitä osaltaan saattaa selittää suomalaisen melko sulkeutuneen kuntapoliittisen päätöksenteon etäisyys ihmisten arkeen. Vihreät haluaa ihmisille lisää vaikutusmahdollisuuksia päätöksentekoon, jotta arjen hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen kysymyksiä ratkotaan kunnissa yhdessä kuntalaisten kanssa. Kutsuinkin eilen illalla perussuomalaiset mukaan uudistamaan kuntapolitiikkaa ja tekemään siitä aiempaa avoimempaa. Puheenjohtaja Timo Soini lupasi jo eilen tarttua tähän yhteistyötarjoukseen. Suurten puolueiden tappio merkitsee sitä, että yhä useammassa kunnassa tarvitaan useamman puolueen yhteistyötä; yksi tai kaksi puoluetta ei enää hallitse kuntia kuten aikaisemmin. Se on avoimuuden ja demokratian kannalta hyvä asia.

Meillä oli näissä vaaleissa enemmän ehdokkaita kuin koskaan, ja Vihreitä pystyi äänestämään useammassa kunnassa kuin koskaan aikaisemmin. Meidän ehdokkaamme ja tukiryhmämme olivat aktiivisesti kaduilla kampanjoimassa. Me teimme yhdessä hienon kampanjan.

Vaalien alla kiersin lähes 50 paikkakunnalla, useimmissa maakunnassa kampanjoimassa tapaamassa suomalaisia turuilla ja toreilla. Matkalla oli monta hienoa kohtaamista ja yhteistä uskoa siihen, että vihreillä ratkaisuilla ja arvoilla tämä maa menee eteenpäin. Joka kunnassa ja kaupungissa kohtasin mahtavia tyyppejä, aktiivista kampanjointia ja innostunutta vaalifiilistä. Kaikki kunnia teille. Te teitte nämä vaalit. Kiitos!

Kiitos kaikille vihreille hyvästä työstä ja kiitos kaikille meitä äänestäneille. Puolue on jälleen kasvusuunnassa, nöyrällä itseluottamuksella valmis rakentamaan suomalaisten kanssa parempaa arkea ja puhtaampaa tulevaisuutta jokaiselle. Kohti avoimempia ja vihreämpiä kuntia!