- 23.11.2022

Iranin rohkeat naiset eivät saa unohtua

Syyskuussa Iranissa “siveyspoliisi” pahoinpiteli parikymppisen Masha Aminin kuoliaaksi väärin puetun hijabin takia. Tunnuslause “nainen, vapaus, elämä” nousi otsikoihin kaikkialla maailmassa, kun iranilaiset, ennen kaikkea naiset, lähtivät kaduille sekä Teheranissa että lukuisissa muissa kaupungeissa vastustamaan Aminin kuolemaa ja vaatimaan enemmän vapauksia.

Iranin tilanne kansalaisoikeuksien, kuten kokoontumis- ja ilmaisunvapauden osalta, on heikko. Naisten, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen oikeudet ovat maassa poljetut. Tiedonsaantia, kuten pääsyä internetiin, on rajoitettu.

Masha Aminin kuolema on noussut symboliksi, mutta myös lukuisat muut rohkeat aktivistit ovat joutuneet sorron kohteeksi. Iranin hallinnon vastatoimet mielenosoituksiin ovat olleet todella kovakätisiä. Turvallisuusviranomaiset ovat tappaneet mielenosoittajia ja pyrkineet vaimentamaan protesteja aggressiivisesti.

Useat rohkeat urheilijat ovat nostaneet kotimaansa tilanteen esiin kansainvälisillä areenoilla. Kilpakiipeilijä Elnaz Rekabi kiipesi ilman hijabia, ja uutislähteiden mukaan hänet painostettiin julkiseen anteeksipyyntöön. Jalkapallon MM-kisoissa Qatarissa Iranin kapteeni Ehsan Hajsafi osoitti tukensa kotimaansa mielenosoittajien puolesta. Tällä ulostulollaan Hajsafi vaikuttaa olevan kisojen rohkeimpia futaajia. Toivottavasti hän ja koko joukkue pysyvät terveinä ja vapaina myös kisojen jälkeen.

Iranin rohkeat mielenosoittajat tarvitsevat tukea nyt ja jatkossa. Vain siten muutos on mahdollinen.