- 26.05.2024

Hyvinvointivaltiota ja ympäristöä on puolustettava

Julkaistu Aamulehdessä 26.5.2024.

Pääministeri Petteri Orpon hallitus on johtamassa Suomea tielle, joka lisää suomalaisten keskinäistä eriarvoisuutta ja heikentää kestävää kehitystä. Samalla hallitus on nukkumassa ohi vihreän ja digitaalisen siirtymän tarjoamien investointien. Jatkuvien sosiaaliturvan ja koulutuksen leikkausten tie yhdistettynä tiukkenevaan maahanmuuttopolitiikkaan on Suomen pienentämisen tie. Eurovaaleissa on tarjottava vaihtoehtoa tälle Suomen näivettämiselle.

ORPON hallitus väittää sitoutuneensa ilmastotoimiin ja vuoden 2035 hiilineutraalisuuden tavoitteeseen. Tosiasiassa se ei tee mitään poliittisia toimia sen saavuttamiseksi. On vaarana, että Suomen hiilinielut taantuvat pysyvästi, mikä tarkoittaa lisää päästövähennysten tarvetta muualla. Näitäkään hallitus ei edistä ja liikenteessä vain lisätään fossiilisten polttoaineiden tukia. Se on myös geopoliittinen riski: sähköistymiseen ja puhtaaseen energiaan panostaminen vapauttaisi meitä riippuvuudesta fossiilienergiaa tuottavista autoritäärisistä maista. Hallitus on luopumassa ainoasta ympäristölupauksestaan: se on vääristelemässä vanhojen metsien kriteereitä luontotutkijoiden hämmästykseksi sellaisiksi, että suojeltavaksi luvattuja valtion vanhoja metsiä ei suojellakaan.

Elinkeinoelämä on vaatinut vihreän siirtymän jatkamista, jotta Suomi saa potentiaalisesti satoihin miljardeihin euroihin nousevat investoinnit lähivuosina. YK:ssa olemme sitoutuneet lisäksi luontokadon pysäyttämiseen. Näitä toimia tulisi vauhdittaa niin kotimaassa kuin EU:ssakin. Mitä tekee Orpon hallitus? Sen vastustava ääni oli ratkaiseva kun EU:n ennallistamisasetuksen hyväksyminen jäi yhden maan äänen verran vajaaksi ministerineuvostossa.

Hallitus on ilmoittanut vastustavansa myös EU:n yhteisen teollisuuden investointeja vauhdittavan rahaston perustamista. Tätä on ehdotettu ratkaisuksi EU:n sisämarkkinoita hajottavien, etenkin Saksan ja Ranskan, valtiontukien lopettamiseksi. Se olisi tärkeää myös EU:n kilpailukyvylle kilpailussa Yhdysvaltain ja Kiinan kanssa puhtaista investoinneista. Suomen teollisuudelle yhteisrahasto olisi paljon parempi ratkaisu kuin valtiontukien jatkuminen. EU:n kilpaillussa rahassa parhaisiin hankkeisiin teollisuutemme kyllä pärjäisi. Pärjäämme jo nyt hyvin tutkimusohjelma Horisontti Euroopan hankkeissa, jotka kilpailutetaan laatuperustein.

LISÄKSI talouttamme uhkaavat hallituksen leikkaukset, joita perustellaan EU:n alijäämämenettelyllä. Leikkaukset johtavat lisääntyvään syrjäytymiseen ja työttömyyden kasvuun tilanteessa, jossa talous on taantuman partaalla. EU:n alijäämämenettely ei mitenkään ohjaa maita näihin opiskelijoita ja pienituloisia kurittaviin leikkauksiin, jotka ovat haitallisia suhdanteelle ja lisäävät eriarvoisuutta. Tämä on Orpon hallituksen oma valinta, ei mikään pakko.

Politiikassa on aina vaihtoehtoja. Vihreät tarjoaa Eurooppa-myönteisen, kestävää kehitystä rakentavan vaihtoehdon Suomen ja Euroopan suunnaksi.

Ville Niinistö

europarlamentaarikko ja eurovaaliehdokas (vihr.)