- 01.05.2012

Hyvää vappua!

Tänään otetaan serpentiinit ja ilmapallot esiin, syödään tippaleipiä ja juodaan simaa. Vappu on työn juhla, mutta monelle myös kevään juhla, opiskelijoiden juhla tai muuten vain iloinen juhla. Vasemmistolla on perinteikkäät vappumarssinsa, mutta vappuun liittyy myös monia muita hienoja traditioita. On hienoa seurata vaikkapa sitä, miten kellastuneet ylioppilaslakit laitetaan jo harmaantuneille hiuksille ja lähdetään arvokkaasti vapunpäivän viettoon.

Vappuna kelpaa juhlia työtä, sillä työ on yhteiskunnan hyvinvoinnin perusta. Se tuo verotuloja valtion ja kuntien kassaan, mutta työn tekeminen on tärkeää ihmisten myös henkilökohtaiselle hyvinvoinnille. Näin vappuna on hyvä myös nostaa hattua ammattiyhdistysliikkeen pitkälle työlle suomalaisen työntekijän puolesta. Yhä edelleen on tärkeää huolehtia siitä, että työntekijöiden oikeudet toteutuvat ja jokaisen on hyvä tehdä työtä.

Työmaailma elää jatkuvaa murrosta. Suhde työntekoon on muuttunut. Nuoret ikäluokat pitävät tärkeänä, että he voivat jakaa työpaikkansa arvot ja tehdä itselleen mielekästä työtä. On tärkeää huolehtia siitä, että jokainen voi tuntea työn iloa. Työn ilo ja mielekkyys ovat olennaisia asioita, kun tavoitellaan työurien pidentämistä.

Työelämä on muuttunut myös siten, että pätkä- ja silpputyöt ovat yleistyneet. Suuri osa suomalaisista ottaisi mielellään vastaan säännöllisen ja vakituisen työn, mutta osa myös haluaa tehdä juuri tällaista työtä. Osa myös valitsisi mieluummin lisää vapaa-aikaa kuin lisää palkkaa. Meidän on kyettävä luomaan ratkaisuja, jotka toimivat ja tukevat ihmisiä muuttuneessa työelämässä.

Vihreiden pitkän aikavälin tavoitteena on perustulo, joka takaisi jokaiselle toimeentulon ilman haasteellista byrokratiaa tai tuloloukkuja. Perustulo tekisi kaikenlaisen työn tekemisestä kannattavaa. Tämän hallituksen toteuttama 100 euron korotus perusturvaan oli yksi hyvä askel kohti perustuloa. Vaikutimme myös kevään kehysriihessä siihen, että hallitus teki päätöksiä, jotka helpottavat työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista ja tekevät perusturvasta henkilökohtaisempaa. Esimerkiksi puolison tulot eivät enää leikkaa työmarkkinatukea.

Näitä saavutuksia hallitustiellä me Vihreät voimme hyvillä mielin korostaa, sillä tasa-arvoinen yhteiskunta on myös onnellinen yhteiskunta. Vihreille on tärkeää kaventaa tuloeroja ja huolehtia siitä, että heikommatkin pysyvät mukana yhteiskunnassa.

Huolehtikaamme siis siitä, että suomalaisilla on mahdollisuus työhön, työn iloon ja työn juhlistamiseen. Nostakaamme malja vapulle!

 

(Vapun videotervehdys: http://www.youtube.com/embed/ZpEii0t96D4 )