- 15.11.2023

Gazan siviilien kärsimyksessä mitataan Suomen ihmisoikeuslinjan johdonmukaisuus

Humanitaarinen tulitauko Gazaan tarvitaan välittömästi. Samalla terroristijärjestö Hamasin on vaadittava palauttamaan panttivankinsa. Gazan yli 2 miljoonaa asukasta ovat kärsineet syvästi Israelin hyökkäyksestä ja saarrosta, joka ei kohdistu vain terroristijärjestö Hamasiin vaan myös siviileihin. Lääkkeet, ruoka, puhdas vesi ja sähkö on saatava pikaisesti perille hätää kärsiville.

YK:n arvioiden mukaan jo yli 10 000 ihmistä on kuollut, lähes puolet heistä on lapsia. Yli 1,4 miljoonaa ihmistä on paennut kodistaan ja iso osa heistä on vailla elämän perustarpeita. Sairaalat eivät enää saa sähköä ja niiden toimintaa ei voi turvata, mm keskoshoito on vaarantunut. Viattomia ihmisiä kuolee, koska he eivät saa apua. Israelin poistumiskäskyä ei voi toteuttaa, koska ei ole turvallista paikkaa minne mennä ja YK:n mukaan myös osoitetut siirtymisreitit ovat joutuneet pommitusten kohteiksi.

Ihmisoikeusvelvoitteet koskevat kaikkia. Jokainen ihmishenki on tasavertaisesti arvokas. Kaikki ihmisoikeuksien rikkomukset on tuomittava. Jollei länsimaat kykene tätä osoittamaan Gazassa on selvää että muussa maailmassa se tulkitaan kaksinaismoralismiksi, joka heikentää arvojemme uskottavuutta myös mm Ukrainan suvereniteetin puolustamisessa. Ihmishenki on arvokas riippumatta ihmisen uskonnosta, ihonväristä tai asuinpaikasta. Tämän periaatteen turvaaminen kansainvälisen yhteisön puolesta tukee kaikkia niitä, jotka yhä Israelissa ja palestiinalaisalueilla tekevät työtä rauhan ja sovinnon puolesta. Suomen hallituksen päätös äänestää tulitauosta tyhjää YK:ssa oli häpeällistä ja pettää Suomen ihmisoikeuslinjan perinteen. Suomen tulisi toimia rauhan puolesta Norjan tavoin, sekin Naton jäsen. Myös useat EU-maat Ranskan johdolla äänestivät tulitauon puolesta. Samaan aikaan Suomen tekemä uusi  asesopimus Israelin kanssa pahentaa vaikutelmaa kaksinaismoralismista.

Samalla kun Hamasin terroriteot on tuomittava ja järjestön vaikutusvalta on ajettava alas, on vaadittava Israelilta ihmisoikeuksien kunnioittamista. Ei ole näkymää kohti rauhaa israelilaisille ja palestiinalaisille, jos koston kierrettä ei pysäytetä. Koston kierre ja miehitysvalta vain ruokkivat Hamasia ja muita terrori- ja ääriliikkeitä. Hamasista päästään eroon näyttämällä palestiinalaisalueille tie kohti parempaa tulevaisuutta. Suomen ja EU:n tuettava rauhaa ja humanitaarista työtä edistäviä järjestöjä niin palestiinalaisalueilla kuin Israelissakin.