- 07.10.2021

Färsaarten on lopetettava delfiinien julma massatappaminen

Syyskuussa monissa uutismedioissa julkaistut kuvat ja videomateriaali Färsaarilta näyttivät verestä punaiseksi värjääntyneitä rantavesiä. Tuolloin färsaarelaiset metsästäjät tappoivat 1400 yksilön delfiiniparven osana perinteistä valaiden ja delfiinien jahtia, joka tunnetaan nimellä Grind tai Grindadráp. Järkyttävissä kuvissa rannalla makaa delfiinien ruumiita vieri vieressä.

Euroopan unionissa valaanpyynti on kiellettyä. Vaikka Färsaaret on osa Tanskaa, alueella on itsehallinto eikä se kuulu EU:hun. Tämä mahdollistaa valaita ja delfiinejä suojelevien sääntöjen ohittamisen. 7. lokakuuta lanseerattu #StopTheGrind -kampanja pyrkii kieltämään tämän julman perinteen. Minulla on ilo olla mukana Sea Shepherd -ympäristöjärjestön käynnistämän kampanjan tukijoissa useiden muiden järjestöjen ja poliitikkojen kanssa.

#StoptheGrind -kampanja haluaa, että Färsaarten hallitus kieltää kaikkien delfiinien ja valaiden metsästyksen. Kulttuurisesta ja historiallisesta merkityksestään huolimatta Grind-metsästys on julmaa, ympäristön kannalta kestämätöntä ja kaiken lisäksi vahingollista färsaarelaisten terveydelle, valaiden lihan sisältämien korkeiden elohopeapitoisuuksien takia. Kampanja pyrkii herättämään kansainvälistä julkista keskustelua ja samalla kokoamaan uusimpia tieteellisiä näyttöjä valaanpyynnin ongelmallisuudesta.

Olin Vihreiden neuvottelija EU:n biodiversiteettistrategian 2030 käsittelyssä. Silloin linjasimme, että Euroopan parlamentti kehottaa Färsaaria lopettamaan kiistanalaisen valaanpyynnin ja vaadimme komissiota ja jäsenvaltioita pitämään kysymystä esillä yhdessä Färsaarten kanssa. Meppinä olen allekirjoittanut aiheesta kirjallisen kysymyksen sekä EU-komissioon että Tanskan hallitukselle.

Färsaarten hallitus on parhaillaan tarkistamassa perinteistä Grind-metsästystä koskevaa asetusta. Nyt on hyvä hetki ottaa kantaa ja vaatia julman tappamisen lopettamista!

→ Lue lisää kampanjasta: www.stopthegrind.org