EP Plenary session - UN Climate Change Conference in Glasgow, the UK (COP26)
- 26.06.2022

Aborttioikeus osa naisen itsemääräämisoikeutta ja tasa-arvoa

USAn korkeimman oikeuden päätös kumota naisten aborttioikeuden perustuslaillinen suoja (Roe vs Wade) on vakava muistutus: edistys tasa-arvossa ei tapahdu itsestään ja on voimia, jotka haluavat kumota sen.

Aborttikielto ei lopeta abortteja vaan vie ne maan alle ja tekee niistä naisille vaarallisempia. Abortti on sallittuna naisille melko turvallinen, mutta maailmanlaajuisesti naisten itsemääräämisoikeus ja vapaudet ovat heikkoja siellä missä abortti on laiton. Maailmassa kuolee vuosittain noin 50 000 ja vammautuu noin viisi miljoonaa naista laittomien ja samalla turvattomien aborttien komplikaatioihin. Eniten päätös lisää eriarvoisuutta, koska vähävaraisimmille abortin saatavuus vaikeutuu eniten ja heille maan alla tarjottavien turvattomien aborttien riskit ovat suuria.

Heti oikeuden päätöksen jälkeen ensimmäiset etelän osavaltiot saattoivat voimaan esivalmistellun lain käytännössä abortin täydestä kiellosta. Missourissa ei edes insestin tai raiskauksen uhri voi enää saada aborttia. Maa ei palaa 1970-lukua edeltävään aikaan, vaan vielä pahempaan uuteen aikaan, jossa osavaltiot voivat valvoa aborttikieltoa huomattavasti aiemmin nähtyä julmemmin keinoin. Tätä on yhteiskunnan ylipolitisoituminen ja konservatiinen populismi. Naisten oikeudet joutuvat nyt sen maksajiksi. Abortit eivät vähene tekemällä niitä laittomiksi vaan naisten ja tyttöjen aseman parantaminen vähentää niitä.

On surullista mutta myös herättävää, että myös länsimaissa edistys ei ole itsestäänselvää. Europarlamentti otti selvällä ääntenenemmistöllä kantaa pari viikkoa sitten aborttioikeuden puolesta ja vetosi Yhdysvaltoihin sen säilyttämiseksi. Edistystä on puolustettava, meillä ja muuallakin. Tasa-arvo ja itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille ihmisille.