- 24.02.2012

40 vuotta YK:n ympäristönsuojelua - luonnon kantokyvyn kunnioittamiseen vielä matkaa

Osallistun tänään Tukholmassa Ruotsin hallituksen järjestämään “Tukholma +40” -kokoukseen useiden valtionpäämiesten ja ympäristöministerien rinnalla. Kokous pohjustaa YK:n Rio de Janeiron kestävän kehityksen kokousta. Samalla se kunnioittaa YK:n 40 vuoden historiaa ympäristönsuojelussa: ensimmäinen YK:n ympäristökokous järjestettiin vuonna 1972 Tukholmassa. Sen tuloksena päätettiin mm. perustaa YK:n ympäristöohjelma UNEP.

Tukholmassa keskustellaan tavoista, joilla Rio de Janeirossa voidaan varmistaa talouden kehityksen asettaminen luonnon kantokyvyn ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden rajoihin. Kestävän kehityksen kokous on jo kesäkuussa, ja valmisteluilla on jo kiire.

Tarvitsemme ratkaisuja, joilla talouskasvu irtikytketään luonnonvarojen kulutuksesta. Ilmastonmuutos uhkaa karata käsistä, luonnon monimuotoisuus ja sen myötä luonnon tarjoamat ekosysteemipalvelut hupenevat nopeasti sekä hupenevien luonnonvarojen myötä raaka-aineiden hinnat ovat nousussa. Kestävä kehitys ja taloudellinen hyvinvointi ovat mahdollisia tulevina vuosikymmeninä vain jos pystymme saamaan vähemmästä irti enemmän.

Maailman kalakannat on pelastettava romahduksen partaalta. Puhtaan veden ja ruuan saatavuus on turvattava. Energiantuotannossa on siirryttävä kestäviin lähteisiin. Resurssitehokkuutta on parannettava ja jätteitä on kierrätettävä. Maaperän pilaantuminen on pysäytettävä ja ekosysteemit on turvattava.

Kaikista näistä asioista EU hakee konkreettisia kestävän kehityksen tavoitteita Rio de Janeiron kokouksesta. Samalla tarvitsemme vahvempaa YK:n ympäristöalan erityisjärjestöä UNEO:ta, joka jatkaisi UNEP:n työtä leveämmillä harteilla ympäristösopimusten tehokkaaksi toimeenpanoksi kaikkialla maailmalla.

Aikaa on vielä pelastaa ympäristömme ja sitä kautta ihmiskunnan hyvinvointi. Teknologiaa ja ratkaisuja on tarjolla, joilla sekä kehitysmaat että teollistuneet maat voivat siirtyä kestävään kehitykseen. Nyt tarvitaan globaaleja ratkaisuja niiden käyttöönottamiseksi. Tukholman kokous on virstanpylväs näissä tavoitteissa kohti Rion kokousta.