- 11.12.2020

1,5 asteessa pysyminen vaatii kovien tavoitteiden lisäksi tekoja

Tiedote 11.12.2020

Europarlamentaarikko Ville Niinistö on tyytyväinen Eurooppa-neuvoston päätöksestä kannattaa EU:n päästövähennystavoitetta ainakin -55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

– Jotta pian viisi vuotta täyttävän Pariisin sopimuksen tavoite rajoittaa maapallon lämpenemistä 1,5 asteeseen on mahdollista toteuttaa, tarkoittaa se kaikilta mailta merkittäviä uusia päästövähennyksiä 2020-luvun aikana. YK:n ympäristöohjelman uusi ilmastopäästöjen kehitystä ennustava raportti arvioi, että ilman lisätoimia maailma on yhä matkalla 3 asteen lämpenemiseen, Niinistö sanoo.

– Nyt kun Euroopan neuvosto tukee tavoitetta ainakin -55 %, se on selkeä viesti siitä, että Euroopassa ymmärretään ilmastokriisin vakavuus. Korotus entisestä -40 % päästövähennystavoitteesta on merkittävä parannus. Positiivisinta tuloksessa on se, että neuvosto hyväksyi ratkaisun vähintään 55 prosentin päästövähennystavoitteen muodossa. Tämä tekee mahdolliseksi europarlamentille neuvotella lopullista päätöstä lähemmäs tieteen suosituksia ja parlamentin omaa 60 prosentin kantaa. Euroopan unionin on oltava ilmastonmuutoksen torjunnassa suunnannäyttäjä, Niinistö sanoo.

– Samalla pitää muistaa, että pelkät korkeat tavoitteet eivät riitä, vaan niiden toteuttaminen tarvitaan konkreettisia ja jatkuvia ilmastotekoja. Yksityiskohdilla ja toteutuksella on väliä. Ensi kesänä nähdään, pystyykö Euroopan komissio saamaan riittävät toimet kokoon, jotta ilmastotavoitteeseen päästään ja säilytetään jonkinlainen mahdollisuus noudattaa Pariisin ilmastosopimusta, Niinistö sanoo.