Ville NIINISTÖ in the EP in Strasbourg
- 31.05.2024

Laitaoikeisto ei saa valtaa jollei sille sitä anneta, pääministeri Orpo

Aiemmin sitä ihmeteltiin miksi demokraattiset poliitikot 1930-luvulla päästivät fasismin valtaan. Nyt kun kuuntelee pääministeri Orpon (kok) toistuvaa kiemurtelua ja vaikeuksia tunnistaa laita- ja äärioikeistoa sekä oikeusvaltiota heikentäviä voimia Suomessa tai Euroopassa, ei valitettavasti sitä ihmettele enää niin paljoa.

 

Eilen eduskunnan kyselytunnilla oli erikoinen episodi kun pääministeri Orpo selitti, että Suomessa ei ole laita- eikä äärioikeistoa ja siitä kysyminen ei ole “asiallista”. Aiemmin tällä viikolla Orpo selitti, että Italian äärioikeiston Meloni on hyvin yhteistyökykyinen ja Eurooppa-myönteinen ja kokoomus voi hyvin harkita yhteistyötä perussuomalaisten ja Melonin ECR-ryhmän kanssa europarlamentissa.

 

Yhteistyön ehtona kuulemma on että “puolustaa oikeusvaltiota”. Tämä ei vain pidä paikkaansa tai sitten Orpo ei ymmärrä mitä oikeusvaltio tarkoittaa. Helsingin Sanomat selvitti, että perussuomalaisten ja Melonin ECR-ryhmä on johdonmukaisesti vastustanut europarlamentissa Puolan edellisen hallituksen ja Unkarin Orbanin moittimista oikeusvaltion alasajosta. Eikä tämä ole yllätys, koska ECR-ryhmän kantavia voimia on Puolan laki ja oikeus eli oikeuslaitosta siellä politisoinut edellinen valtapuolue. Lisäksi Orbanin Fidesz on pyrkimässä vaalien jälkeen ryhmän jäseneksi.

 

Muita voimatekijöitä ECR-ryhmässä ovat Italian Melonin fasismitaustainen Italian veljet sekä Espanjan äärioikeistolainen Vox-puolue. Kaikilla näillä puolueilla on vähän samanlainen suhde rasismin ja syrjinnän torjumiseen kuin perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran somenimimerkki “riikalla”. Motiivit tulla politiikkaan ovat olleet ihmisten yhdenvertaisuuden rikkominen, syrjintä ja eriarvoistaminen.

 

Näissä eurovaaleissa on pitkälti kyse siitä että europarlamentissa säilyy EU:n kansalaisten perusoikeuksia kunnioittava Eurooppamyönteinen enemmistö. Sellainen enemmistö, joka luo ihmisille toivoa tulevaisuudesta inhimillisellä kestävän kehityksen politiikalla ja joka kykenee panostamaan Euroopaan kilpailukykyyn ja vihreään siirtymään sekä tutkimukseen ja investointeihin – ja ennen kaikkea tukemaan Ukrainaa Venäjän hyökkäyssodalta.

 

Takuupuolue tällaiselle politiikalle näissä eurovaaleissa on vihreät. Ilman vihreitä ei ole mahdollista tehdä sellaista enemmistöä, joka sulkee pois laita- ja äärioikeiston sekä putinistiset ja oikeusvaltiota romuttavat voimat pois vallasta. Kokoomus ja sen puolueryhmä EPP ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet, että he eivät ainakaan tätä erottelua kykene tekemään.

 

Muista äänestää eurovaaleissa. Paljon on pelissä.