Ville NIINISTÖ in the EP in Strasbourg
- 29.06.2023

Kokoomus hukkasi tilaisuuden pitää demokratian maalitolpat paikallaan

Eduskunnan eilinen päivä jää historiaan surullisena merkkipaaluna. Todennetusti äärioikeistolaista ideologiaa toistuvasti sympatisoinut ministeri Vilhelm Junnila (perus) sai eduskunnan enemmistön tuen jatkaa ministerinä kokoomuksen ja kristillisdemokraattien avulla.

Samalla pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo jää historiaan päinvastaisesta syystä kuin J.K. Paasikivi: hän ei tehnyt pesäeroa äärioikeistoon Paasikiven tavoin. Äärioikeisto ei ole Euroopan historiassa missään saanut valtaa ilman keskustaoikeiston tukea. Nyt kokoomukselle hallituksensa jatkaminen oli tärkeämpää kuin tämän pesäeron tekeminen. Ainoa salissa istunut kokoomuslainen, joka ei äänestänyt Junnilan luottamuksen puolesta, oli äänestämättä jättänyt holokaustista selvinneen isänsä poika Ben Zyskowicz. Kokoomuksen valinnalla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

On ymmärrettävä, että koko 2000-luvun uusnatsien ja äärioikeiston nousun tarina on jatkuvasti hyödyntänyt huumoria oman politiikkansa salonkikelpoisuuden lisäämiseksi. Samalla kun suurelle yleisölle omaa viestiä sliipataan, omalle kohdeyleisölle äärioikealla puhutaan omin viestein, joiden olemassaolo kielletään median haastaessa leikkimällä tyhmää tai sanomalla vitsi, vitsi.

Sisäministeri Rantasen (perus) slogan “ei olla sinisilmäisiä, kunnes ei enää olla sinisilmäisiä” edustaa samaa taktiikkaa. Tavoitteena on koko ajan tehdä eri ihmisryhmiä syrjivästä politiikasta hyväksytympää ja uuvuttaa kritiikki myös lähettämällä koirapillillä omat seuraajat kriitikoiden kimppuun somessa. Rajaviiva syrjivän puheen ja politiikan sekä hyväksyttävän ongelmien käsittelyn välillä on toki häilyvä, mutta taktiikkana on juuri siirtää jatkuvasti tätä rajaa kunnes syrjintä on mahdollista. Tätä kannattaa tarkkailla.

Kokoomus maksaa nyt kovaa hintaa koko Suomen tulevaisuudelle siinä että se hallituksen kokoamisessa priorisoi kovat oikeistolaiset sosiaaliturvan leikkaukset, joissa pienituloisten asemaa heikennetään, äärioikeistolaisuuden torjumisen edelle. Suomalaisten pienituloisten asemaa heikennetään, työntekijöiden oikeuksia rajoitetaan ja samalla vähemmistöjenkin asemaa heikennetään. Yhdistelmä on vaarallinen, koska luokkayhteiskuntaa vauhdittavat leikkaukset yhdistettynä äärioikeistolaisen politiikan hyväksynnän lisäämiseen ovat vain katalyytti uusille jännitteille.

Minkä viestin se antaa suomalaisille vähemmistöille ja maahanmuuttajille omasta tulevaisuudestaan, että maassa on ministeri joka jatkuvasti “vitsailee” natsien politiikan ja symbolien tukemisella tai ku klux klanin kaapuihin puetun lumiukkokuvan jakamisella? Minkä viestin tällainen elinkeinoministeri antaa Suomen kauppakumppaneille Saksassa tai Israelissa? Minkä viestin ylipäätään antaa työperäisen maahanmuuton kannalta se, että samalla maahanmuuttajien oikeuksia hallitusohjelmassa merkittävästi heikennetään ja oleskelulupaoikeutta rajoitetaan?

Tällainen politiikka ja maalitolppien siirtely ei voi olla suomalaisen yhteiskunnan ja taloutemme etu. Asettamalla ihmisryhmiä toisiaan vastaan vain heikennetään suomalaisten yhteenkuuluvuutta ja maamme hyvinvointia. Kokoomus hukkasi eilen tilaisuuden pitää demokratian maalitolpat paikallaan.