- 18.10.2022

Ilmastotavoitteita on kiristettävä COP27 -kokouksessa Egyptissä

Ilmastokriisin vaikutuksia koetaan tällä hetkellä planeetan jokaisella asutulla alueella. Ilmastokokous COP27 Egyptissä on mahdollisuus kiristää tavoitteita, joilla turvataan elinkelpoinen tulevaisuus maapallolla.

Viime vuoden ilmastokokouksessa Skotlannin Glasgow’ssa monet maat lupasivat uusia ilmastotoimia ja päästövähennyksiä. Maiden sitoumukset olivat paikoin rohkaisevia: suunta on oikea. Mutta fakta on, että vieläkään emme tee riittävästi.

Vaikka kuinka pyörittelemme numeroita, emme ole edelleenkään Pariisin sopimuksen edellyttämällä 1,5 asteen polulla. Sen sijaan jäljellä oleva hiilibudjetti käytetään loppuun jo tällä vuosikymmenellä.

Painopiste Egyptin ilmastokokouksessa tulee olemaan ilmastorahoituksen lisäämisessä, ilmastokriisin aiheuttaminen vahinkojen ja menetysten korvaamisessa sekä ilmastonmuutoksen väistämättömiin vaikutuksiin sopeutumisessa. Nämä kaikki ovat tärkeitä tavoitteita, erityisesti köyhemmille ja kehittyville maille.

Samalla varsinkin Euroopan unionin on huomioitava vahvasti Glasgow’n viesti siitä, että maiden täytyy kiristää tavoitteitaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Euroopan parlamentissa EU:n oman ilmastopaketin, Fit for 55:n, osa-alueista neuvotellaan kiivaasti. Olen vastuussa hiilinielujen vahvistamiseen tähtäävästä LULUCF-asetuksesta ja yritämme kaikin keinoin nopeuttaa sen käsittelyä komission ja neuvoston kanssa, jotta valmista tulisi ennen Sharm el-Sheikhiä.

EU:n on osoitettava, että me voimme nostaa rimaa ja tiukentaa omia tavoitteitamme. Euroopan on näytettävä, että teemme enemmän ja nopeammin, jotta voimme vaatia enemmän myös muilta mailta.