Ville NIINISTÖ in the EP in Strasbourg
- 29.05.2024

Emme voi katsoa sivusta kansanmurhaa kun Israel uhmaa oikeutta

Emme voi katsoa sivusta kun Israelin sotajoukot hyökkäävät Rafahissa uhmaten kansainvälisen tuomioistuimen päätöstä pysäyttää kansanmurha ja keskeyttää hyökkäys. Suomen ja Euroopan unionin velvollisuus on puolustaa ihmisyyttä ja estää kansanmurha. On saatava pysyvä tulitauko ja humanitäärinen apu perille välittömästi nälänhädän ja kärsimysten lopettamiseksi. Muutoin olemme osasyyllisiä oikeuden rikkomiseen.

 

Kansainvälisen tuomioistuimen päätös on sitova. Israel on sen perjantaisen päätöksen jälkeen pommittanut Rafahia ainakin 60 kertaa. Israelin iskut ovat kohdistuneet toistuvasti siviileihin ja maanantaiyön isku siviilien “turvavyöhykkeellä” olevaan telttakylään on ilmeinen sotarikos. Ainakin 45 siviiliä, joukossa naisia ja lapsia, kuoli hirveissä olosuhteissa. Rafahissa ei ole turvallista aluetta siviileille. Gazassa vallitseva nälänhätä on laajentumassa yhä akuutimmaksi myös Rafahissa. Israel ei päästä apukuljetuksia rajan yli Rafahiin, siinäkin rikkoen kansainvälisen tuomioistuimen päätöstä.

 

Emme voi jättää myöskään kansainvälistä oikeutta vaille tukea vaan kansainvälisen tuomioistuimen osapuolena olemme velvollisia tukemaan sen päätöksen toimeenpanoa. Muutoin olemme osasyyllisiä tapahtuvaan siviilien kärsimykseen.

 

Siksi EU:n ja Suomen yhteistyösopimus Israelin kanssa on keskeytettävä, asekauppa pysäytettävä ja Israelia vastaan on asetettava pakotteet kunnes se noudattaa oikeuden määräystä kansanmurhan ja laittoman hyökkäyksen pysäyttämisestä.

 

Meidän on tuettava kansainvälisen tuomioistuimen ja kansainvälisen rikostuomioistuimen toimia rikosten tutkimiseksi sekä vastuullisten saattamiseksi tilille niin Hamasin terroristijärjestön kuin Israelin valtion laittomien sotarikosten osalta. Oikeus koskee kaikkia, lait velvoittavat kaikkia.

 

Samalla Suomen ja Euroopan unionin on tunnustettava Palestiinan valtio. Palestiinalaisia ei voi jättää limboon kansainvälisessä oikeudessa. Tunnustaminen ehkäisee kansanmurhaa Gazassa sekä vahvistaa sovinnon ja oikeuden mahdollisuutta. Se rakentaa tietä kohti rauhaa Israelin ja Palestiinan välillä.