7.1.2021: Yhdysvaltain sekasorrosta ja demokratian puolustamisesta

On surullista seurata sitä kuinka edes yksi maailman instituutioiltaan vahvimmista ja vanhimmista demokratioista ei ole tänä valemedioiden ja salaliittoteorioiden aikana immuuni yrityksille estää demokratiaa toimimasta. Enpä olisi keksinyt vielä 5 vuotta sitten että vaalit hävinneen Yhdysvaltain presidentin valehtelun lietsomana kansanjoukot pyrkivät Etelävaltioiden lippu kädessään pysäyttämään Yhdysvaltain presidentin vaalituloksen vahvistamisen kongressissa.

Yhden miehen vallanhimo ja valehtelu on tuhonnut paljon. Ei presidentti Trump tätä keksinyt, mutta oli ensimmäinen joka oli niin häikäilemätön että hyödynsi kaikki aikamme keinot ihmisten tunteiden manipuloimiseen sekä vihan ja levottomuuksien aikaansaamiseen. Minkä takia? Vain oman valtansa, vallanhimonsa, narsisminsa ja pöyhkeytensä palvelemiseen.

Emme voi antaa maailman edetä tähän suuntaan. Siksi meidän jokaisen vastuullisen ihmisen velvollisuus on osaltamme puolustaa oikeusvaltiota ja demokratiaa, tukea hyvää toisissamme ja rakentaa kestävää yhteisöllisyyttä ihmisten välille. Demokratia taantuu silloin kun hyvät ihmiset ovat hiljaa. Ja kaikissa meissä on hyvää – se kannattaa muistaa ja sitä kannattaa vaalia.

Voimme olla eri mieltä ja silti kunnioittaa toisiamme: yhdessä ja demokraattisesti tehtyjä kansanvaltaisia päätöksiä on kunnioitettava, vaikka niistä voimmekin väitellä. Totuutta on kunnioitettava. Kaikki ei ole peliä. On olemassa yhteisiä pelisääntöjä, jotka tekevät meistä sivistysvaltion. Jos nämä perusasiat hukataan, häviäjinä ovat kaikki demokraattiset kansat.

Ylös