7.10.2020: Euroopan parlamentti hyväksyi historiallisen 60 prosentin päästövähennystavoitteen

Tiedote 7.10.2020

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) on riemuissaan Euroopan parlamentin päätöksestä tukea Euroopan unionin päästövähennystavoitteen nostamista 60 prosenttiin. Parlamentti äänesti asiasta tiistain täysistunnossa Brysselissä.

– Tämä on liikuttava päivä työssäni ilmastopoliitikkona. Ensi kertaa olemme edes lähellä tieteen meille asettamia suosituksia. Seuraavaksi jäsenmaiden hallitusten on vastattava europarlamentin haasteeseen, jotta päätös ilmastolaista saadaan syksyn aikana tehtyä. Myös Suomen hallituksen tulisi tukea europarlamentin kantaa ja ilmastonsuojelun kannalta riittäviä päästövähennyksiä, Niinistö sanoo.

Vihreät tavoitteli 65 prosentin päästövähennyksiä, koska se olisi ollut selkeästi linjassa EU:n velvoitteisiin nähden Pariisin sopimuksessa pysymisen ja ilmaston lämpenemisen pitämiseksi alle 1,5 asteen. 60 % tullessaan hyväksytyksi olisi silti lähellä sitä ja parempi kuin mikään aikaisempi tavoite.

– Yhdistettynä Kiinan ilmoitukseen siitä, että se tavoittelee hiilineutraalisuutta vuoteen 2060 mennessä, tämä antaa valtavasti toivoa ilmastonsuojelulle. Muutos kestävään yhteiskuntaan ja talouteen on jo käynnissä. Meidän tehtävämme on nyt varmistaa, että se toteutuu kunnolla ja että talous jatkossa toimii ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin ehdoilla. Ilmastokriisin ratkaiseminen on tämän vuosikymmenen tehtävä, Niinistö sanoo.

– Kun ympäristöministerinä väänsin silloisen 2030 päästövähennystavoitteen nostamista 55 prosenttiin, osa pelottelijoista uhkaili talouden romahtamisella. Nyt enemmistö tietää talouden romahtavan, jos emme tee riittäviä ilmastopäätöksiä. Poliitikkojen lisäksi elinkeinoelämän kanta on muuttunut. Nykyiset päästövähennyssitoumukset on jo nyt ylitetty, koska talous uudistuu teknologian kehittyessä ja kilpailukyvyn siirtyessä puhtaampiin ratkaisuihin uskottua nopeammin. Edelläkävijät pärjäävät muuttuvassa maailmassa, Niinistö sanoo.

Europarlamentin lopullinen hyväksyntä tavoitteelle on keskiviikon toisessa täysistuntoäänestyksessä, jossa vahvistetaan parlamentin kanta koko ilmastolakiin. Samalla parlamentti hyväksynee sen, että matkalla kohti hiilineutraalin Eurooppaa vuonna 2050 otetaan käyttöön myös hiilibudjetointi, jolla ohjataan päästövähennyksiä vuoden 2030 jälkeen.

Ylös