15.9.2020: Jääkiekon MM-kisat pois Valko-Venäjältä, ellei vapaita vaaleja luvata

Tiedote 15.9.2020

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) vaatii kansainvälistä jääkiekkoliittoa siirtämään jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut pois Valko-Venäjältä puheessaan europarlamentin täysistunnossa Brysselissä. Jääkiekon maailmanmestaruusturnauksen 2021 järjestävät Latvia ja Valko-Venäjä yhdessä.

– Euroopan maat eivät voi tukea diktatuuria lähettämällä omien maidensa joukkueita kisoihin tilanteessa, jossa vaalit on varastettu ja valkovenäläisten ihmisten oikeuksien poljetaan katuun. Kansainvälisesti merkittäviä urheilutapahtumia ei voi myöntää maille, joissa väkivaltaisesti rikotaan ihmisoikeuksia. Näin vakavassa tilanteessa kisat on siirrettävä pois, jollei demokraattisia ja vapaita vaaleja luvata, Niinistö sanoo.

Vihreä ryhmä jätti Valko-Venäjän tilannetta käsittelevän päätöslauselmaesityksen, jossa kannustetaan kansainvälistä jääkiekkoliittoa toimiin. Kansainvälinen jääkiekkoliitto käsittelee jo torstaina Latvian hallituksen tekemää vetoomusta kisojen siirtämisestä.

– Urheilu ei ole muusta yhteiskunnasta irrallinen saareke. Urheilulla on yhteiskunnallinen vastuunsa ja lajiliittojen valinnat rakentavat sitä. Osallistuminen diktatuuria pönkittäviin arvokisoihin tekee joukkueista hyödyllisiä idioottia. Lukašenka on aiemminkin käyttänyt jääkiekkoa oman valtansa pönkittämiseen ja niin hän tekisi nytkin. Silloin viesti olisi, että EU-maat tukevat hänen valtaansa, emmekä sellaista viestiä voi antaa, Niinistö korostaa.

Valko-Venäjän demokratian tila on huolestuttava.

– Kun diktaattori menettää tukensa ja ihmiset eivät enää pelkää, on vain ajan kysymys, että valta vaihtuu. Valko-Venäjällä tarvitaan uudet vapaat vaalit. Samalla on puolustettava ihmisten oikeutta ilmaista mieltään ilman mielivaltaisia vangitsemisia ja väkivaltaa. Euroopan unionin ja Suomen kaikkien toimien on tuettava nyt sita, etta Valko-Venäjän kansa saa valita itse johtajansa vapailla vaaleilla, Niinistö sanoo.

Euroopan parlamentti äänestää päätöslauselmasta torstaina 17.9.

Ylös