8.7.2020: Vetystrategia vaatii kunnianhimoa, ei viherpesua

Tiedote 8.7.2020

MEP Ville Niinistö on huolissaan, että EU-komission vetystrategia ja energiajärjestelmästrategia eivät ole riittävän kunnianhimoisia. Keskiviikkona 8.7. julkaistut strategiat antavat suuntaviivat EU:n tuleville toimille lisätä vedyn tuotantoa ja käyttöä ja kehittää Euroopan energiajärjestelmää hiilineutraaliksi. Niinistö toimii europarlamentissa vihreiden ryhmän koordinaattorina teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta ITRE:ssä.

 – Vedyllä voi olla iso merkitys erityisesti teollisuuden ja raskaan liikenteen saamisessa päästöttömäksi. Myös Suomella on tässä mahdollisuus ottaa teknologiajohtajuutta ja hyödyntää vetypanostuksia esimerkiksi terästeollisuudessa ja merenkulussa. Vetyyn kohdistuu siis paljon odotuksia ja toiveita, mutta se ei ole silti taikatemppu ilmastokriisin ratkaisuksi. Uusiutuvasti tuotettu vety on tällä hetkellä melko kallista ja kattaa vain pienen osan EU:n energiankulutuksesta, mutta on silti merkittävä elementti hiilineutraaliutta tavoitellessa. Green Dealin toteuttamisessa on kuitenkin ensisijaisen tärkeää keskittyä aidosti uusiutuvan energian, erityisesti sähkön, ja energiatehokkuuden lisäämiseen. Ne ovat tulevaisuuden kestävän energiajärjestelmän selkäranka, Niinistö sanoo.

– Komission vetystrategian valmistelussa teollisuuden ääntä on selvästi kuunneltu herkällä korvalla. Uusiutuvan energian toimijoilla, europarlamentilla ja EU:n jäsenmailla tulisi olla vahvempi rooli kun päätetään tarkemmin vedyn käyttökohteita. Samalla on oltava tarkkana, sillä vain uusiutuvasti tuotettu vety on osa ratkaisua. Maakaasusta tuotettu vety ja hiilidioksidin talteenottoon nojaaminen eivät ratkaise ilmastokriisiä, vaan ovat pikemminkin viherpesua. Suomalaisen elinkeinoelämän kannattaa olla uusiutuvasti tuotetun vedyn kehittämisessä aktiivinen. Tällä osaamisella voidaan luoda paljon työpaikkoja ja vientinäkymiä kun sitä sovelletaan ilmaston kannalta kestävästi, Niinistö sanoo.

Ylös