26.3.2020: Euroopan unionin tulee varmistaa lääkkeiden saatavuus

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) vaatii lisää toimia komissiolta ja EU:n jäsenmailta lääkkeiden saatavuuden varmistamiseksi EU-kansalaisille. Niinistön aloitteesta tehdyn kirjeen allekirjoitti 93 europarlamentaarikkoa ja se on osoitettu komission puheenjohtaja von der Leyenille, terveyskomissaari Kyriakidekselle ja sisämarkkinoista vastaavalle komissaari Bretonille.

– Koronaviruksen aiheuttama pandemia on uudenlainen maailmanlaajuinen haaste ja viruksen leviämisen hidastamiseksi on otettu käyttöön kovia keinoja. Monet EU:n jäsenmaat ovat kiristäneet liikennettä rajojensa yli ja lisänneet rajatarkastuksia. Nyt on tärkeää varmistaa, etteivät nämä liikkumisrajoitukset aiheuta tarpeetonta haittaa EU:n kansalaisille esimerkiksi hidastamalla lääkekuljetuksia, Niinistö sanoo.

Komissio julkaisi 16.3. ohjeita, joiden tavoitteena on pitää tavarankuljetukset erityisesti lääkkeiden osalta liikkeellä EU:ssa pandemian aikana. Ohjeista huolimatta eri jäsenmaiden rajoilla on ilmennyt viivästyksiä.

Kirjeessä komissaareille europarlamentaarikot vaativat, että lääkkeiden ja lääkintätarvikkeiden kuljetuksilla on oltava pääsy myös liikkumisrajoitusten alla oleville alueille. Näillä kuljetuksilla täytyy olla nopea pääsy maiden rajojen ja muiden liikkumisrajoitusten läpi.

– Nyt täytyy huolehtia siitä, että terveydenhuoltojärjestelmät, apteekit, sairaalat ja potilaat saavat tarvitsemansa lääkkeet ja muut terveydenhuollon vaatimat tarvikkeet. Koko tuotantoketjun tulee toimia yhdessä, jotta potilaista voidaan pitää parasta mahdollista huolta, Niinistö sanoo. 

Taudin leviämisen rajoittamisen kannalta on tärkeää, että tartuntoja voidaan testata riittävästi.

– Esimerkit Singaporesta, Taiwanista ja Etelä-Koreasta osoittavat, että virusta on mahdollista hallita. Tämä onnistuu vain, jos käytössä on riittävästi testausmahdollisuuksia. Näin ei valitettavasti kaikissa EU-maissa ole. Siksi pyydämme komissiota tekemään kaikkensa, jotta testauskapasiteettia saadaan nostettua ja testejä valmistettua EU-alueella riittävästi, Niinistö sanoo.

Lue kirje kokonaisuudessaan.

Ylös