18.2.2017: Turvapaikanhakijoita on kohdeltava inhimillisesti

(Julkaistu Helsingin Sanomissa mielipiteenä 18.2.2017)

Kävin tapaamassa irakilaisia turvapaikanhakijoita Kiasman edessä viime maanantaina. He olivat kokoontuneet paikalle, koska monen tilanne on sietämätön. Suomesta on tullut Euroopan tylyimpiä maita irakilaisille. Suomi antaa valtaosalle heistä kielteisen turvapaikkapäätöksen, vaikka Ruotsi ja Saksa eivät niin tee. Irakin väitetään olevan turvallinen maa, turvapaikkapuhutteluun ei saa enää oikeusapua, valitusaikoja on lyhennetty, kielteisen päätöksen saaneet jätetään vaille turvaa.

Hallituksen on arvioitava politiikkansa uudestaan. Se poisti humanitaarisen suojelun laista, jonka perusteella moni nyt kielteisen päätöksen saanut olisi saanut jäädä Suomeen. Useimpien kielteisen päätöksen saaneiden on mahdotonta palata Irakiin, koska he pelkäävät olevansa vaarassa palatessaan. Suomi ei myönnä edes väliaikaista oleskelulupaa niille, jotka nyt jäävät oikeudettomaan tilaan Suomessa – paperittomiksi, hallituksen omien tiukennusten takia.

Moni suomalainen, joka on auttanut turvapaikanhakijoita, on vakavasti huolissaan ystäviensä kohtalosta. Moni Suomeen jo kotoutunut ja kielemmekin oppinut ihminen on ahdistunut tilanteestaan. Samalla nekin, jotka ovat saaneet myönteisen päätöksen, kokevat syvää ahdistusta siitä, etteivät saa perheitään käytännöllisten esteiden takia Suomeen –  vaikka heillä olisi siihen laillinen oikeus. Moni myös kokee, että poliisi kohtelee kielteisen päätöksen saaneita kovakouraisesti. On korostettava, että kielteisen päätöksen jälkeenkään turvapaikkaa hakenut ei ole tehnyt mitään moitittavaa. Hän on vain hakenut turvapaikkaa. Se on ihmisoikeus.

Irakilaiset turvapaikanhakijat ansaitsevat sen, että hallitus vastaa heidän huoleensa. Se Suomi, jonka minä tunnen, on sivistysvaltio, joka puolustaa aina ihmisyyttä. Pidetään siitä kiinni. Sipilän hallituksen ja sisäministeri Risikon (kok.) on vastattava ihmisten hätään ja taattava täältä turvaa hakevien inhimillinen kohtelu.

Ylös