19.5.2016: Vihreiden vaihtoehto Suomen suunnaksi puolustaa sitä, mikä on arvokkainta

(Julkaistu Vihreät – De Gröna blogissa 18.5.2016.)

Tässä maassa on aina rakennettu parempaa huomista lapsillemme. Suomi on maa, joka sanoo lapsilleen: Me koulutamme teidät paremmin. Me pidämme terveydestänne huolta. Me säilytämme luonnon teille arvokkaana ja puhtaana.

Tämä on se lupaus, jonka eteen suomalaiset ovat valmiita tekemään töitä, luopumaankin asioista. ”Kunhan vain lapsillamme on asiat sitten paremmin.” Tämä on se lupaus, joka meidän on pidettävä. Se on vihreiden vaihtoehto Suomen suunnaksi.

Sipilän hallitus ei tätä ihmisille suo. Hallitus leikkaa siitä, mikä on kaikkein arvokkainta. Se leikkaa heikompiosaisilta ja lastemme koulutuksesta. Se ohjaa naisia työstä kotiin ja sulkee Suomea maailmalta. Hallitus ei luo toivoa, vaan näköalattomuutta. Siksi sen leikkaukset tuntuvat erityisen kovilta.

Hallitus on erityisen kova naisia ja lapsiperheitä kohtaan. Silti hallitus ei tee vaikutusarvioita. Vihreät teetti eduskunnan tietopalveluilla laskelman hallituksen toimien vaikutuksista lapsiperheiden toimeentuloon. Luvut ovat hätkähdyttäviä.

Lapsiperheet menettävät 625 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä. Niistä tuloveron kevennykset korvaavat vain 95 miljoonaa euroa. Kahden julkisella sektorilla työskentelevän aikuisen perhe, jossa on kaksi lasta päivähoidossa, menettää kuukaudessa 261 euroa eli 6 prosenttia tuloistaan. Yksinhuoltaja, jolla on yksi lapsi päivähoidossa ja toinen iltapäiväkerhossa, menettää 110 euroa kuukaudessa eli 4,3 prosenttia.

Entä opiskelijaperheet? Kahden opiskelijan perhe, jonka vanhemmista toinen on osapäivätöissä ja joilla on yksi lapsi päivähoidossa, menettää 165 euroa kuukaudessa eli 8,4 prosenttia!

Onko tämä hallituksen mielestä vastuullinen tapa kohdella lapsiperheitä?

Me vihreät vaadimme, että hallitus peruuttaa kohtuuttomat korotukset lasten päivähoitomaksuihin. Päivähoidon maksukorotukset ohjaavat naisia kotiin, lisäävät työnteon kannustinloukkuja ja kasvattavat entisestään lapsiperheiden taakkaa. Sipilän hallituksen 1950-lukulainen perhepolitiikka ei ole se Suomen suunta, jota me vihreät kannatamme.

Me haluamme myös uudistaa vanhempainvapaita: pidentäisimme vanhempainvapaan kestoa, lisäisimme isille varattua kiintiötä ja joustavoittaisimme sen käyttöä. Uudistus parantaa isien osallisuutta lasten kasvatukseen sekä helpottaa äitien paluuta työelämään.

Vietin itse molempien lasteni kanssa vanhempainvapaalla lähes puoli vuotta. Se on valinta, jota en tiedä yhdenkään isän katuvan. Yhä tänä päivänä tiedän, että päävastuu pienen vauvan hoidosta kantaa isän ja lapsen suhdetta joka päivä. Se, miten toimin isänä, kasvatan niin tytärtäni kuin poikaani, on minulle feministinä kaikkein tärkein tekoni tasa-arvon puolesta.

Me vihreät uskomme, että nostamalla ihmisiä Suomi pärjää. Uudistamalla elinkeinojamme Suomi pärjää. Koulutuksella ja kansainvälisyydellä Suomi pärjää.

Perustulo voi olla Suomen seuraava peruskoulu, uudistus, josta on esimerkiksi maailmalle. Sen avulla yritteliäisyys ja omat valinnat kannattavat. Se nostaa ihmisiä köyhyydestä osaksi yhteiskuntaa.

Meistä on viisaampaa leikata asioista, jotka ovat ikäviä, kuin leikata asioista, jotka ovat arvokkaita. Siksi vihreät leikkaisi ympäristölle haitallisia tukia. Hallitus sen sijaan otti uuden saastutustuen käyttöön: se kannustaa yrityksiä olemaan vähentämättä ilmastopäästöjä! Suomen on uskallettava olla hiilineutraali edelläkävijä: Saastuttamistuella emme sinne pääse.

Kalleinta hallituksen politiikassa on sulkeutuminen. Tänä aikana on yleistynyt tiedon, sivistyksen ja ihmisarvon väheksyntä. Afganistania, Irakia ja Somaliaa kutsutaan ”turvallisiksi” maiksi ja hallitus poistaa ilmastopakolaisuuden oleskeluluvan saamisen kriteerinä. Samalla sen korkeakoululeikkaukset ajavat lahjakkaita tutkijoita ulkomaille. Tämä näköalattomuus tulee kalliiksi.

Vihreille sivistys ja edistys ovat puolustamisen arvoisia. Me peruisimme koulutusleikkaukset ja kehittäisimme kouluistamme maailman parhaita. Meidän mielestämme oleskeluluvan saavalla lapsella on oikeus perheeseensä. On poistettava työvoiman tarveharkinta, jotta ulkomaiset yrittäjät voivat tulla Suomeen perheineen luomaan työtä. Jo nyt Otaniemen start-up -yhteisössä 70 prosenttia on ulkomaalaisia.
Suomen ei kannata sulkeutua maailmalta.

Meillä suomalaisilla on nyt oltava malttia toteuttaa viisaita uudistuksia, jotka puolustavat sitä, mikä on arvokasta. Se on vihreiden vaihtoehto Suomen suunnaksi.

Ylös