5.4.2016: Sipilän hallitus on moraalisen vastuun floppi

(Julkaistu Vihreät – De Gröna blogissa 5.4.2016.)

Vihreiden puheenjohtaja pitää Sipilän hallituksen kehysriihipäätöstä hallituksen kovan arvomaailman huipentumana.

– Sipilän hallitus on totaalinen moraalisen vastuun floppi. Kehysriihen tulokset ovat surullisia. Hallitus leikkaa lisää kehitysyhteistyöstä eli maailman köyhimmiltä. Samalla se leikkaa ihmisten etuuksia ja myös perusturvaa. Asiakasmaksut nousevat, mistä heikoimmat joutuvat jälleen maksamaan, Niinistö sanoo.

Vihreiden mielestä hallitus petti kehysriihessä myös koulutuksen ja opiskelijat. Koulutusleikkauksia ei peruttu.

– On näköalatonta koulutusvihamielisyyttä hallitukselta sanoa ministeri Stubbin sanoin ylpeänä, että ”emme leikkaa koulutuksesta ja tutkimuksesta enempää”. Hallitus tapansa mukaisesti markkinoi keksimäänsä 100 miljoonan euron keralla annettavaa hankerahaa nuorille tutkijoille ja digitaalisiin oppimisympäristöihin, kun se toteuttaa täysimääräisesti pysyvät 420 miljoonan euron leikkaukset vuositasolla korkeakouluista ja tutkimuksesta. Hankeraha ei auta peruuttamaan yhtään irtisanomista niistä tuhansista, jotka joutuvat korkeakouluista nyt lähtemään, Niinistö sanoo.

Opintotuen leikkaukset toteutuvat lähes suurimman harkitun mittaluokan mukaisina. Yli 120 miljoonan euron pysyvä vuosittainen leikkaus opintotukeen vaarantaa koulutuksen tasa-arvon.

– Opiskelijat petettiin. Opintorahan leikkaaminen neljänneksellä lisää koulutuksen periytyvyyttä ja heikentää opiskelijan mahdollisuuksia keskittyä opintojensa etenemiseen. Koulutuksen tasa-arvoa ja nuorten mahdollisuuksia pärjätä tänä aikana ei saa heikentää, Niinistö sanoo.

Samalla hallitus perusteli lisäleikkauksia etuuksista ja asiakasmaksuista sillä, että kaikki kunnat eivät ole suostuneet leikkaamaan työttömien vanhempien lasten täyttä oikeutta päivähoitoon.

– Vaikka aiemmin hallitus on väittänyt, että päivähoito-oikeuden leikkausten toteuttaminen on kunnille puhtaasti vapaaehtoista rankaisee se nyt kuntia siitä, että ne puolustavat lapsiemme kasvatusta, Niinistö sanoo.

Hallitus jarruttaa vähäpäästöisen ja ympäristöystävällisen talouden rakentamista

Vihreät vaativat huomenna välikysymyskeskustelussa hallitusta vastuuseen kovasta politiikastaan, jossa heikommat ja nuorten koulutus laitetaan maksamaan taantumaan taakkaa. Hyvää kehysriihessä edustivat raidehankkeet, Helsingissä raide-Jokeri ja Tampereella pikaraitiotie. Ne jäävät kuitenkin vähemmistöön hallituksen taaksepäin katsovassa politiikassa. Hallitus pikemminkin jarruttaa vähäpäästöisen ja ympäristöystävällisen talouden rakentamista laittamalla 43 miljoonaa euroa vuodessa ilmastopäästöjä aiheuttavan teollisuuden tukemiseen, jolloin yritysten ei kannata enää panostaa vähäpäästöisen teknologian käyttöönottoon.

– Sipilän hallituksen lyhytjänteinen ja tempoileva politiikka katsoo taaksepäin, kun nyt pitäisi rakentaa tulevaisuutta. Työllisyyttä ja yrittäjyyttä parantavat rakenteelliset toimet sekä energiaremontin vauhdittaminen puuttuvat kehyspäätöksistä. Ylimääräisten yritystukien lisääminen ilmastopäästöjen tupruttamiselle on sulaa typeryyttä, ja samaan aikaan hallitus leikkaa ihmisten perusturvasta, Niinistö sanoo.

– Tällainen lapsilta ja heikoimmilta leikkaava hallitus ei edusta sellaista kestävää arvomaailmaa, jota Suomi nyt kipeästi tarvitsee. Suomi nousee panostamalla osaamiseen ja koulutukseen. Suomi on maa, jossa heikompiosaisista on pidettävä huolta. Suomi on maa, joka ei hylkää maailman köyhimpiä aikana, jolloin apua tarvitaan enemmän kuin koskaan. Nyt on luotava toivoa ja katsottava tulevaisuuteen taloutta uudistamalla, ei leikattava ihmisten tulevaisuudenuskoa, Niinistö päättää.

 

Ylös