23.3.2016: Traktorit toivat viljelijöiden huolet kaikkien tietoisuuteen

(Julkaistu Maaseudun Tulevaisuuden vieraskolumnissa 23.3.2016)

Pari viikkoa sitten Helsingissä jyrisi. Kadut täyttyivät traktoreista. Kukaan kaupungissa ei voinut olla huomaamatta, kun iso joukko maanviljelijöitä ja tilallisia saapui kaupunkiin eri puolelta Suomea ja toi äänensä kuuluviin traktorimarssilla.

Viljelijöiden huoli on aito, ja se on Sipilän hallituksenkin kuultava. Kotimainen ruuantuotanto on turvattava ja samalla sitä on uudistettava vastaamaan tulevaisuuden kestävän ruuantuotannon haasteisiin.

Tällä hetkellä tilalliset tekevät pitkiä päiviä pärjätäkseen. Pidän kohtuuttomana, että tässä tilanteessa tukimaksatukset viivästyvät Suomen omaan tukijärjestelmään liittyvän ongelman takia.

Meidän on ymmärrettävä, että tämänhetkinen tilanne ei liity Euroopan unioniin. Se on Suomen oma, ja Suomen on siitä kannettava vastuunsa. Emme voi hylätä viljelijöitä nyt hädän hetkellä.

Tukimaksatukset on saatava liikkeelle heti, jotta taloudellinen ahdinko helpottuu. Vihreät ovat ehdottaneet, että tuista laitettaisiin välittömästi kaikille viljelijöille maksuun osa arvion pohjalta ja vanhaa maksujärjestelmää käyttäen.

Kesäkuussa uuden järjestelmän valmistuttua voidaan sitten tehdä tarkemmat tasauslaskelmat ja maksaa puuttuvat eurot tai periä takaisin liikamaksatukset. Tällä tavoin viljelijät autettaisiin ainakin pahimman vaiheen yli tilanteen ollessa huonoin.

Tämä ehdotus ei yksinään kuitenkaan riitä.

Tukien maksamisen jälkeen seuraava askel olisi miettiä yhdessä, miten viljelijät voisivat saada suuremman siivun tuottamastaan ruuasta.

Nyt tuotannon loppusummasta liian moni euro karkaa muiden kuin tuottajien taskuun. Lähituotannon ja asiakkaille suoraan tuotetun ruuan suosion kasvu ovat merkkejä siitä, että tilalliset ovat alkaneet ottaa enemmän tilaa suurilta ketjuilta ja kaupan keskittymiseltä. Tämä on hyvä merkki ja askel oikeaan suuntaan.

Moni maaseudulla asuva saa jo nyt tulonsa monista puroista. Tämä on toinen asia mikä tulee ottaa huomioon.

Maatalouden rinnalla tuloja voi saada matkailusta, kulttuurista, käsitöistä tai vaikka etätöistä erilaisista projekteista. Tällainen monituloyrittäjyys on kuitenkin yhä vaikeaa ja haastavaa Suomessa. Sosiaaliturvamme ei sitä ymmärrä ja ihmisestä voi tulla väliinputoaja. Moni menettää oikeutensa työttömyysturvaan vain siksi, että on yrittäjä.

Erilaisia kannustinloukkuja on pystyttävä purkamaan. Vihreiden ehdottama perustulokokeilu olisi iso mahdollisuus maaseudun elinkeinoille. Tähän myös hallitus on tarttumassa.

Perustulo tarjoaisi ponnahduslaudan maaseudun yrittäjille ja tilallisille perheille. Se tekisi osa-aikaisista töistä tulevista tuloista aina kannattavaa työntekijälle. Perustulokokeilu kannattaa tehdä kunnolla ja uudistaa sosiaaliturva vastaamaan ihmisten tarpeisiin. Kunnon turva antaa pohjan yrittää ja tehdä työtä.

Niin kuin opiskelijat, eivät viljelijätkään pelkillä lupauksilla ja sympatialla elä. Toivottavasti tämän viljelijöiden voimannäytön myötä tämä asia saadaan kuntoon. Hallituksen on kuunneltava heitä ja muutettava järjestelmää huomioimaan paremmin ihmiset ja heidän tarpeensa.

Ylös