24.2.2016: Opintotuki säilytettävä tasa-arvoisena

koulutuslupaus sitaatti ville

Sipilän hallitus on tekemässä kovat leikkaukset opiskelijoiden toimeentulosta opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) johdolla. Tavoitteena on leikata noin neljännes pois opintotuesta seuraavan viiden vuoden aikana.

Asiaa on laitettu valmistelemaan professori Roope Uusitalo. Hän kehui Ekonomi-lehdessä opintolainaa opiskelijalle kannattavaksi investoinniksi, viikkoa ennen esityksensä jättämistä. Pakkolaina uhkaa opiskelijoita. Se ei ole Suomen eikä opiskelijoiden etu.

Sama hallitus, joka sanoo, että velkaa ei saa jättää lapsille, näyttää olevan valmis pakottamaan nuoria ottamaan velkaa itse. Kaksinaismoralismia, sanon minä. Se heikentää hyvinvointivaltion ydintä, nuorten tasa-arvoista koulutuslupausta.

Opiskelijallakin on oikeus sosiaaliturvaan. Hänen työnsä on täysipäiväinen opiskelu, johon kannustamisen väline on riittävä opintotuki. Opintotuen saaminen on jo nyt toistuvien kiristysten myötä tiukasti rajattu opintosuorituksiin.

Esimerkiksi lastentarhanopettajat ja kirjastonhoitajat käyvät korkeakoulutuksen läpi, mutta silti heidän palkkansa ovat vain reilut 2 000 euroa kuukaudessa. Opiskelu ei aina ole investointi tulevaisuuteen taloudellisessa mielessä, mutta Suomen sivistykselle se on. Sivistysvaltiossa kaikilla nuorilla on oltava mahdollisuus korkeakoulutukseen lahjakkuuden, ei tulojen, mukaan.

Suomen korkea koulutustaso lepää sen varassa, että koulutuslupaus on tasa-arvoinen kaikille nuorille. Kaikilla on mahdollisuus edetä opinpolullaan osaamisensa ja intonsa pohjalta, perhetaustasta riippumatta. Koulutuksen periytyvyyttä Suomessa on vähemmän kuin lähes missään muualla maailmassa.

Tämä ei kuitenkaan Sipilän hallitukselle kelpaa. Opiskelijoista on tehty julkisessa keskustelussa laiskoja ja saamattomia, jotka ovat hitaita valmistumaan. Hallitus on jo tuonut lukukausimaksut korkeakouluihin EU:n ulkopuolisille opiskelijoille. Nyt se on ajamassa alas opintotuen ja erityisesti opintorahan suurilla leikkauksillaan. Tätä ei voi hyväksyä.

Suomalainen nuori on fiksu. Meidät on opetettu välttämään lainanottoa nuorina – näin ajatteli jo oma 1990-luvun laman jälkeinen sukupolveni. Tämä nuorten perusteltu ajattelutapa on otettava huomioon opintotukea kehitettäessä. Jos opintoraha poistetaan, johtaisi se varmasti koulutuksen periytyvyyden lisääntymiseen. Pienituloisista perheistä tulevat nuoret valitsisivat enemmän lyhyemmän keston koulutusta ja monet joutuisivat tekemään töitä yhä enemmän rahoittaakseen opintonsa.

Professori Uusitalon esitys jätetään näillä näkymin ensi maanantaina. Hallituksen suuret leikkaukset opintotuesta sekä Uusitalon mieltymys opintolainaan johtanevat esitykseen, jossa opintorahaa supistetaan merkittävästi tai poistetaan. Sen jälkeen hallitus tehnee linjauksensa opintotuen tulevaisuudesta viimeistään huhtikuun alun kehysriihessä.

Sosiaaliturvan tehtävä on luoda tasa-arvoiset edellytykset suomalaisille pärjätä elämässään. Erityisesti nuorille se takaa yhtäläisen koulutuslupauksen. Koulutuksen tasa-arvoa ei saa murentaa. Se on suomalaisten sivistyksen, osaamisen ja talouden menestyksenkin ydin.

Suunnitellut leikkaukset opintotukeen ja mahdollinen pakkolainamalli on kaadettava.

Ylös