24.11.2015: Vi är starkare än alla världens arméer

(Julkaistu Åbo Underrättelserissä 24.11.2015.)

”Vi är endast två, min son och jag, men vi är starkare än alla världens arméer. Jag har ingen mer tid att ge dig, jag måste gå tillbaka till Melvil, som vaknar upp från sin tupplur. Han är endast 17 månader gammal. Han kommer att äta sin mat, som vanligt, och sedan ska vi leka, som vanligt. Och hela hans liv kommer denna lilla pojke att utmana dig, genom att vara lycklig och fri. Och du kommer inte att få hans hat heller.”

Så här slutade Antoine Leiris, far till en liten pojke, sitt brev till terroristen. Hans fru hade dött bara några dagar tidigare i Bataclan, offer för terroristernas beskjutning.

Leiris skrev också: ”Du vill ha mitt hat, men genom att svara på hat med hat skulle jag bli offer till samma okunnighet som du i detta som du har blivit. Du vill att jag ska bli rädd, att jag ska börja misstro mina landsmän, att jag ska offra friheten för säkerheten. Du förlorade.

Jag kan inte säga detta bättre. Leiris säger det som är grunden i vårt levnadssätt och i vår frihet. Terrorattackerna i Paris var ett anfall mot oss alla. Vem som helst kunde ha varit där. De gör ont, för oss alla. Att tillbringa en kväll på en restaurang, en fotbollsmatch eller en konsert är vanligt i vårt sätt att leva.

Vårt uppdrag är att försvara denna frihet. Varje dag.

Det bästa sättet i Finland att bekämpa terrorism är att ta hand om integrationen. Det värsta för IS är bilderna av européer som hjälper asylsökare och av muslimer som har hittat ett bra sätt att leva och inkomst till sina familjer i Europa.
IS och den rasistiska extrema högern har ett gemensamt mål: de vill båda skapa en klyfta mellan muslimer och resten av världen. De vill skapa misstro inom den fria världen. De vill skapa ojämlikhet som skulle ge tillväxtgrund för deras värvning. Och detta ska vi inte ge dem.
Man ska inte svara på mördandet av oskyldiga människor genom att hata oskyldiga människor.

Den nordiska välfärdsstaten är på många sätt bäst på att behålla gemenskapen mellan människor. Det måste vi göra också nu, i dessa svåra tider. Vi ska inte öka klyftan mellan dem som har det svårt och dem som lyckas i sina karriärer. Finland ska vara ett bra land för oss alla. Därför bör man inte spara från de finländare som har redan lite och skapa fattigdom.
Utbildningens värde blir bara ännu viktigare när vi tänker på de utmaningar som barn med utländsk bakgrund måste klara av i skolorna. Vi ska satsa på att hålla ihop, satsa på barnen och utbildningen.

Det krävs mycket bättre internationellt samarbete inom polisen och säkerhetsapparaten för att bekämpa IS. FN måste få fredsförhandlingar i gång i Syrien mellan andra parter än IS, samtidigt som man fortsätter att marginalisera dem. IS har blivit svagare i Syrien på sista tiden, och anfallen utomlands kan också vara en signal av desperation. Men också det öppna samhället behöver försvarare nu mer än på länge.

När vi kommer ihåg Antoine Leiris ord, att vi inte ska offra friheten, att vi inte ska svara med hat på hat, då kommer vi inte att tappa vår moraliska kompass.

Ylös