28.10.2015: Eläinsuojelua parannettava – niin laissa kuin käytännössä

(Julkaistu Vihreät – De Gröna blogissa 28.10.2015.)

Eläinsuojelussa on Suomessa paljon tehtävää. Tästä muistutti maanantain Ylen MOT-ohjelma, jossa oli hurjaa kuvaa teurastamoista. Tänään illalla tulee Ylen A-studiossa kuvaa sikaloista, josta jo julkaistuennakkomateriaali kertoo sikojen väkivaltaisesta kohtelusta.

Ylen MOT-ohjelmassa teurastamoissa nähtyä eläinten kohtelua ei saa tapahtua, se on lainvastaista. Hakkaaminen, liiallinen sähköpiiskan käyttö ja tainnutusten epäonnistuminen aiheuttavat eläimille turhaa kärsimystä.

Ihmiset tiedostavat yhä laajemmin eläinten oikeuksien merkityksen. Jokainen eläin on yksilö. Eläimen kokema kipu ja ahdistus ovat asioita, joita ei voi vähätellä. Lihantuotannossa eläinsuojelua on parannettava, jotta alan uskottavuus ei romahda.

On tunnustettava, että nykypäivän teollinen tapa tuottaa ruokaa ihmisten pöytiin ei ole ongelmaton. Kiivas teurastustahti, jopa 600 sikaa ja 9 000 broileria tunnissa, lisää epäonnistuneiden tainnutusten määrää ja vaikuttaa eläinten käsittelytapaan negatiivisesti.

Eläinsuojeluviranomaisten tarkastuskertomuksista näkyy, että ongelmia on paljon, mutta eläinsuojelupäätöksiä tehdään vähän. Eläinlääkärit huomauttavat samoista epäkohdista vuosi toisensa jälkeen. Eläinsuojelurikoksia ei myöskään viedä oikeuteen, mikä ei kannusta toimimaan moitteettomasti. Miksi epäkohtia ei korjata?

Sipilän hallitus aikoo lakkauttaa eläinsuojeluasiamiehen viran. Eläimet eivät ansaitse tätä. Hallituksen kannattaisi perua ajatuksensa. Eläinsuojelun haasteita ei ratkota sillä, että vaiennetaan eläinsuojelun ammattilaisia. Eläinsuojelun ammattilaiset ja tuottajat on sen sijaan saatava yhä parempaan yhteistyöhön.

Hallituksella on valmisteilla myös eläinsuojelulainsäädännön kokonaisuudistus. Suomi on jäänyt monissa eläinsuojelun käytännöissä muista Länsi-Euroopan maista jälkeen. Hallitusohjelman perusteella pelkona on, että mitään parannuksia lakiin ei tule.

Nupoutuksista, porsimishäkeistä ja parsinavetoista olisi syytä päästä eroon. Onko oikein pitää lehmää valtaosan ajasta sisälle kiinnikytkettynä? Onko oikein pakottaa emakko porsimaan ahdastakin ahtaammassa häkissä?

Haluan sanoa yksinkertaisen viestin Sipilän hallitukselle ja alan toimijoille. Jos haluaa olla suomalaisen maatalouden ystävä, ei kannata lyödä laimin eläinsuojelua. Siitä annettuja lupauksia ei kannata jättää toteuttamatta.

Kuluttajat ovat nykypäivänä niin valistuneita, että se olisi pahin mahdollinen karhunpalvelus kotimaiselle ruualle ja sen tuottajille.

Ylös