1.9.2015: Hallitus ja oppositio yhdessä ratkomaan ihmisten hätää pakolaiskriisissä

(Julkaistu Vihreät – De Gröna blogissa 1.9.2015.)

Sadat tuhannet ihmiset ovat lähteneet perheineen lähes epätoivoiselle matkalle kohti vapaata Eurooppaa. Eurooppa ja maailma ovat solidaarisuuskriisissä, kuten YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon sanoi.

Ihmisarvosta on pidettävä huolta, kun ratkomme suurinta ihmiset kotimaastaan pakoon ajavaa hätää sitten toisen maailmansodan. Siksi Suomessakin tarvitaan puolueiden hyvää yhteistyötä. Suomi on hieno maa, joka on aina rakennettu sille, että autamme hädänalaisia ja toimimme lääkäreinä kriiseissä. Hallituksen ja opposition on etsittävä yhteistä solidaarista ja inhimillistä ratkaisua hädänalaisten auttamiseen Suomessa ja Euroopassa. Vihreät tarjoaa yhteistyötään hallitukselle.

Erityisesti syyrialaiset ovat liikkeellä, koska heidän kotinsa on pommitettu ja kotimaassaan heitä uhkaa julman sisällissodan ihmiskaappaukset, pakkovärväykset, pommitukset ja kidutus. Kaikki osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Puolet Syyriassa yhä olevista ovat vailla kotia, inhimillisen elämän edellytykset ovat romahtaneet. Naapurimaissa on jo lähes viisi miljoonaa pakolaista.

Kaikki tämä tapahtuu Euroopan porteilla. Syyrialaiset on vanha kulttuurikansa, jonka väestö on melko koulutettua, ja jossa kapinalliset nousivat Assadin autoritääristä hallintoa vastaan osin länsimaiden kannustamina. Sodan loppua ei näy, mutta ääri-islamilaisen ISIS:n nousu, Assadin joukkojen pommitukset siviilejä kohtaan ja kaikkien osapuolten julmuuksien lisääntyminen on nostanut uhrien määrän jo useisiin satoihin tuhansiin.

Pakomatka kohti vapaata Eurooppaa ja turvaa on merkinnyt ihmisille suuria vaaroja: tuhannet ihmiset ovat hukkuneet Välimereen ja useat ovat joutuneet salakuljettajien armoille. Tämä ihmisyyden ja solidaarisuuden kriisi on ratkaistava.

Saksassa kaikki puolueet ovat yhdessä nousseet puolustamaan inhimillisyyttä ihmisten hädässä. Arviolta 800 000 turvapaikanhakijaa saapunee Saksaan tänä vuonna. Yhtäkään syyrialaista ei Saksa palauta, puolueet ovat luvanneet. ”Jos Eurooppa epäonnistuu pakolaiskysymyksessä, jos kykymme puolustaa maailmanlaajuisia ihmisoikeuksia rikotaan, tämä ei ole enää se Eurooppa, jota toivomme”, sanoi liittokansleri Angela Merkel vedotessaan ihmisiä kunnioittamaan ihmisarvoa ja torjumaan vihan ilmapiiriä.

Samaa asennetta tarvitaan Suomessa. Taloudellisesti kyse on pienestä asiasta, mutta moraalisesti suuresta. Natsilipun nostaminen vastaanottokeskukseen Torniossa tai keuruulaisten vastaanottokeskuksen perustamisesta päättäneiden valtuutettujen saamat kovat uhkaukset ovat huolestuttava merkki sellaisesta, joka kaikkien demokraattisten liikkeiden on yhdessä torjuttava. Nyt ei voi antaa tilaa sille, että tällainen vihapuhe johtaisi myös väkivaltaan. Päättäjiä, tai ketään muutakaan, ei saa uhkailla väkivallalla. Asioista voi olla eri mieltä, mutta kunnioittavasti. Viha lietsoo vihaa: sellaiseen kierteeseen emme voi antaa hienon kotimaamme taantua.

Siksi tarvitsemme hallituksen ja opposition yhdistävää yhteistyötä pakoon joutuneiden ihmisten hädän ratkaisemiseksi, niin Suomessa kuin Euroopassakin. Olen ilmoittanut sisäministeri Petteri Orpolle (kok.) vihreiden valmiuden etsiä yhteisiä inhimillisiä ratkaisuja. Tähän yhteistyöhön toivon kaikkia puolueita mukaan, vaikka yhteisen pyöreän pöydän ääreen ratkaisuja miettimään.

Itse ratkaisut ovat käytännönläheisiä ja niistä on puhuttava. Suomessa tarvitaan valmiutta riittäviin vastaanottopaikkoihin, joissa saapuvien turvapaikanhakijoiden asia voidaan sivistyneesti ja viivyttelemättä käsitellä. Tarvitaan kykyä kotouttaa ihmisiä, jotta Suomeen jäävät työllistyvät ja sopeutuvat mahdollisimman hyvin. Hyvässä ilmapiirissä kotoutuminen onnistuu parhaiten.

Turvapaikkajärjestelmä kyllä arvioi sen kenellä on vainon tai kansainvälisen suojelun perusteella oikeus ja perusteet jäädä maahan. Siksi yleistäviä ennakkoluuloja ja urbaanilegendoja hädänalaisen ihmisen motiiveista on turha levitellä. Oikeusvaltio arvioi ihmisen todellisen tarpeen ja oikeutta on kaikkien kunnioitettava. On hyvä sanoa ääneen, että järjestelmässä oleskeluluvan saa vain humanitäärisin perustein – muut käännytetään.

Lisäksi tarvitaan Euroopan tasolla yhteisiä ratkaisuja: EU-lipun alla on etsittävä yhteistä solidaarista ratkaisua, jossa hätää kärsivät ihmiset pääsevät nopeasti ja ilman hengenvaaraa anomaan turvapaikkaa. Turvapaikan saavien sijoittaminen on toteutettava oikeudenmukaisesti EU-maiden kesken.

On myös etsittävä laillisia reittejä päästä Eurooppaan ilman turvapaikkamenettelyä, jos se soveltuu ihmisen tilanteeseen paremmin. Miksi esimerkiksi ei otettaisi käyttöön humanitaarista viisumia ja nopeuteta maahanpääsyä niille, joilla jo on sukulaisia Suomessa, tai jotka saavat opiskelupaikan Suomesta, ja jotka voisivat siten sopeutua Suomeen parhaiten? Se vähentäisi kustannuksia ja turhaa kitkaa turvapaikkajärjestelmässä, jos työmarkkinoiden käytettävissä olevat ja Suomeen jo siteitä omaavat ihmiset voisivat kotoutua nopeammin.

Kaikkein tärkeintä on tietysti ratkaista tilanne Syyriassa. Suomen on jatkettava ulkopolitiikan pitkää linjaamme, jossa kehitysyhteistyöllä ja diplomatialla estämme hauraita valtioita sortumasta. Kansainvälisen yhteisön on nostettava valmiuttaan puuttua sisällissotaan ja pakottaa maltilliset osapuolet demokratiaa valmistelevaan neuvotteluprosessiin. Syyrian lähialueilla olevilla suurilla pakolaisleireillä tarvitaan kehitysyhteistyön kautta tukea ihmisten terveyteen, elantoon ja koulutukseen, jotta valtaosa ihmisistä voi jäädä alueelle ja tilanteen rauhoittuessa palata Syyriaan.

Suomi on hieno maa, jolla on kokemusta siitä minkälaista on olla avun tarpeessa. Toisen maailmansodan jälkeen Unicef auttoi ensimmäisenä juuri Suomen lapsia. Monella on omaa kokemusta evakkona olemisesta tai Ruotsissa apua saaneena. Olen saanut paljon liikuttavia viestejä ihmisiltä: evakkona itse olleilta siitä kuinka he katsovat kuvia hädänalaisista lapsista muistaen oman lapsuutensa paon kodistaan. He vetoavat, että emme käännä selkäämme ihmisten hädälle. Kansainvälisessä yhteistyössä Suomi on profiloitunut rauhan rakentajana ja lääkärinä. Jatketaan sitä linjaa. Oma sijaintimme on sellainen, että tiedämme maailman olevan myös meille turvallisempi ja parempi paikka, kun apua annetaan. Vihreät on valmiita hallituksen ja opposition sekä suomalaiset ihmiset yhdistävään yhteistyöhön tämän hädän ratkaisemisessa.

Suomi on rakennettu sille, että täällä ei kaveria jätetä hädässä. Sen kun muistamme, tämä maa pärjää kyllä jatkossakin.

Ylös