5.8.2015: Sipilän hallituksen Fennovoima-keplottelussa arvot ovat kaupan

(Julkaistu Vihreät – De Gröna blogissa 5.8.2015.)

Tämä on häpeän päivä suomalaiselle demokratialle. Fennovoima-linjaus tarkoittaa, että Sipilän hallitukselle arvot ovat kaupan. Fennovoiman ydinvoimahankkeessa kaikki annetut lupaukset ovat pettäneet. Nyt Sipilän hallitus liittyy keplottelijoiden joukkoon. Vastoin eduskunnan päätöstä antamallaan lisäajalla se on ollut edistämässä Fennovoiman hankkeen toteutumista Moskovassa ja sittemmin hyväksymällä uudet omistajajärjestelyt. Maalaisjärkikin sanoo, että tässä Venäjä-riippuvuutta lisäävässä ja epävarmassa hankkeessa suomalaisten etu ei toteudu. 

 

Elinkeinoministeri Olli Rehn sanoi itse vuosi sitten, että ”Suomesta uhkaa tulla epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkoilmamuseo”. Nyt hän toteuttaa sellaista itse, käytyään ensin Moskovassa neuvottelemassa. Suomi on ottamassa aivan eri suunnan kun länsimaiset markkinataloudet ja Euroopan unionin muut jäsenmaat: ne panostavat uusiutuvaan energiaan ja energiaomavaraisuuteen. Sipilän hallitus on ajamassa Suomea Putinin kainaloon epävarmalla, keskitetyllä ja kalliilla julkisella ydinvoimahankkeella. Tämä hanke on yhä enemmän Suomen ja Venäjän julkisen vallan hanke. Markkinatalouden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Miksi ministeri Rehn kävi Venäjän poliittisen johdon kanssa keskusteluja, jollei hän puhunut Fortumin, Gazpromin ja Rosatomin yritysjärjestelyistä ja Fennovoiman hankkeen edistämisestä? Tämä oli kokouksen julkinen asialista, joten oli aika irvokasta kuulla myöhemmin, että Suomen hallitus ei vaikuttanut omistajajärjestelyihin. Toinen ihmetystä herättävä kysymys on se, miksi valtionyhtiö Fortum onkin nyt osallistumassa hankkeeseen – vaikka sen aiempi ehto vesivoimakaupoista Venäjällä ei ole toteutunut? Miksi Fortum laittaa oman maineensa peliin hankkeessa, joka on taloudellisesti kannattamaton? Asiassa on paljon hämärää, jossa medialle riittää esiin kaivettavaa.

Uskomattominta koko hankkeessa on itse Fennovoiman organisaation täydellinen epäluotettavuus. Kaikki annetut lupaukset ovat pettäneet. Nyt hallitus on palkitsemassa organisaatiota siitä, että se keplotteli itselleen lisäaikaa täysin epäeettisellä virityksellä. Venäläisten kroatialainen bulvaani Migrit ei ehkä kelvannut lopulta omistajaksi, mutta hallitus palkitsi epäluotettavan Fennovoiman kikkailusta auttamalla uusien omistajien saamisessa vastoin eduskunnan päätöstä myöntämällään lisäajalla.

Eikö Fennovoima jo ole osoittanut olevansa täysin kykenemätön toteuttamaan mitään antamiaan lupauksia ja täyttämään mitään eduskunnan asettamia ehtoja? Miksi aina pitää vesittää, pelata, keplotella? En usko, että suomalaiset haluavat tällaisen toimijan rakentavan ydinvoimalaa tähän maahan. Ja ei ole poliitikoille kunniaksi, että he ovat valmiita lakaisemaan arvot ja periaatteet nurkkaan idänkaupan kytkypaketin ja ydinvoiman edestä.

Hallituksen linja johtaa vain siihen, että Suomen energiatulevaisuuden epävarmuus jatkuu. Tämä hanke ei nimittäin ole edelleenkään vakailla jaloilla. Hanke voi edelleen kaatua kolmesta eri syystä: se voi olla läpäisemättä turvallisuusvaatimuksia, taloudelliset kustannukset voivat nousta omistajille liian sietämättömiksi ja omistajapohja voi yhä rapautua sekä EU:n ja Venäjän suhteiden kehitys voi johtaa hankkeen kaataviin sanktioihin tai vastaavaan.

Rosatom on Venäjän presidentin käskyvallassa oleva strateginen konserni, jonka toiminta on osa Venäjän geopoliittista vallankäyttöä. Rosatomin suurimpana yksittäisenä omistajana hallitsema Fennovoiman hanke on täysin riippuvainen Venäjän valtiojohdon tahdosta – ja sen myötä Suomen liikkumatila kavenee. Tässä erkanisimme Euroopan unionin yhteisestä linjasta.

Lopputuloksena jatkuvasta epävarmuudesta panostukset uusiutuvaan energiaan ja kotimaiseen sähköntuotantoon tulevat vain viivästymään. Suomen kannattaisi muiden länsimaiden tavoin liittyä tekemään energiamurrosta uusiutuviin energiamuotoihin: tuuli, aurinko, bioenergia, geoterminen lämpö ja energiatehokkuus toisivat työtä Suomeen ja vientiä teollisuudelle.

Mikään eduskunnan päätöksen hengen mukainen lopputulos tämä Sipilän hallituksen keplottelu ei ole. Siksi tulemme nostamaan asian eduskunnan syyskauden aluksi tavalla tai toisella käsittelyyn. Välikysymyksen esittäminen hallitukselle näyttää perustellulta.

Myös julkisuuden on tentattava hallitusta: miten ihmeessä venäläisen Rosatomin hallitseman hankkeen etu on saanut Sipilän hallituksen kikkailemaan eduskunnan asettamia ehtoja?

Ylös