10.8.2015: Puhe Turun Meillä on unelma -tapahtumassa 8.8.2015

Rakkaat ystävät, Meille saa tulla.

Se on joensuulaisen rasisminvastaisen kampanjan slogan. Sitä kannan tänään paidassani. Joensuu on kaupunki, joka on ollut eri suunnista tulevien ihmisten kohtaamispaikka jo vuosisatoja. Rasismin nostettua päätään kaupungissa tavalliset ihmiset aktivoituivat. He perustivat tämän onnistuneen kampanjan. Rasismi tarkoittaa sitä, että ihmisiä syrjitään ja kiusataan taustansa takia. Suomi on paras maa meille kaikille, kun tällainen kiusaaminen torjutaan.

Rakas kotikaupunkimme Turku on myös kansainvälinen kaupunki. Turku tarkoittaa kauppapaikkaa, Suomen Turku on aina ollut ihmisten kohtaamispaikka, portti länteen. Kauppiaita on tullut Saksasta, maatilallisia on tullut jokivarresta myymään tuotteitaan, pappeja on koulutettu ja täältä on lähtenyt keskiajallakin rehtoreita maineikkaaseen Pariisin yliopistoon. Turku menestyy, kun täällä on tilaa erilaisuudelle: siitä syntyy ideoita, luovuutta, kauppaa. Erilaisuuden hyväksyminen on modernin demokratian ytimessä: me kaikki olemme samanarvoisia, me kaikki olemme tärkeitä.

Jokaisen ihmisen ihmisoikeuksien, oikeusvaltion, demokratian ja vapauden puolustaminen on se asia, jonka eteen edelliset sukupolvet ovat taistelleet ja rakentaneet. Vapaus kuuluu meille kaikille. Suomi on aina pärjännyt silloin, kun olemme olleet yhdessä, erilaiset suomalaiset. Talvisodan ihme syntyi siitä, että erilaiset suomalaiset olivat yhdessä puolustamassa maatamme.

Yksi ystäväni sanoi hyvin isoisästään, joka taisteli rintamalla ja joutui kahdesti luopumaan kodistaan Karjalassa. Suvun retkillä hän laittoi aina pienimmän lapsen ensimmäiseksi jonossa ja sanoi, että kun menemme hänen tahtiaan kaikki pysyvät mukana. Sellaista Suomea he rakensivat.

Yhdessä. Silloin me pärjäämme.

Rakkaat ystävät,

Olemme täällä tänään puolustamassa iloista, avointa Suomea, jossa kaikkien on hyvä olla. Torjutaan vihan ja pelkojen kylväminen, jotka aiheuttavat ennakkoluuloja, jännitteitä ja asettavat ihmisiä toisiaan vastaan.

Päättäjillä on tässä erityinen vastuu. Emme ole tottuneet siihen, että kansanedustaja kutsuu suomalaisia ihmisiä ”vihollisikseen” ja julistaa ”taistelua” ”kanssataistelijoilleen”. Emme ole tottuneet siihen, että kansanedustaja poseeraa yhdessä julkisessa tilaisuudessa uusnatsien kanssa. Natsien, joiden tavoitteena on kumota demokratia väkivaltaisesti, ja rakentaa pohjoismainen natsivaltio. Natsien, jotka hyökkäsivät väkivaltaisesti sivullisten kimppuun Jyväskylässä viikko sitten lauantaina.

Asiat on sanottava niin kuin ne ovat. Tällainen ei ole hyväksyttävää. Ääriliikkeen kanssa flirttailu on valinta, jolla jo suljetaan isoa osaa suomalaisista pois, aletaan valitsemaan ”oikeampia” suomalaisia. Tällaiselle kaltevalle pinnalle emme voi ajautua.

Siksi kaikkien vastuullisten puolueiden ja tavallisten ihmisten on sanottava ääneen: ei rasismille, ei ihmisarvon hylkäämiselle. Kyllä tasa-arvolle, kyllä suvaitsevaisuudelle, kyllä moniarvoisuudelle, kyllä demokratialle ja oikeusvaltiolle. Se on kaikkien demokraattisten liikkkeiden yhteinen tehtävä; oli oikealla, vasemmalla tai keskellä. Sen jälkeen voidaan kyllä keskustella kotoutumisesta tai maahanmuuton yksityiskohdista.

On oikein vaatia kaikilta puolueilta ja liikkeiltä demokratian, tasa-arvon ja väkivallattomuuden kunnioittamista. Se tarkoittaa sitoutumista myös siihen, että ei flirttailla ääriliikkeiden kanssa tai ei omilla puheilla kannusteta toisia ennakkoluuloihin ja lietsota pelkoa. Missään vastuullisissa puolueissa ei voi olla tilaa ääriliikkeille.

Se ei ole sananvapauden rajoittamista. Siitä ei kannata uhriutua. Vaan vastuullinen liike ottaa tilaisuuden näyttääkseen, mistä se on tehty. Että se haluaa rakentaa Suomea yhdessä muiden kanssa, tasavertaisena, kaikki ihmiset hyväksyen.

Vetoankin kaikkiin puolueisiin: rasisminvastainen julistus on aika päivittää ja kaikkien puolueiden on siihen sitouduttava.

Puoluejohtajien tehtävä on torjua pelon ilmapiirin luomista puolueissaan. Ja hallituksen tehtävä on varmistaa, että Suomen asema moniarvoisena ja avoimena maana ei vaarannu. Siksi asia kuuluu myös hallitukselle.

Rakkaat ystävät,

Suomi kuuluu meille kaikille. Jokainen meistä rakentaa arjessaan Suomea – omalla käytöksellämme voimme vaikuttaa maamme ilmapiiriin ja ihmisten tasa-arvoon.

Rakennetaan siis Suomea yhdessä, käydään kunnioittavaa vuoropuhelua. Mutta ennen kaikkea, otetaan kaikki ihmiset mukaan. Rakkaus voittaa!

 

Ylös