21.8.2015: Hallituksen kovat arvot näkyvät yhteiskuntasopimuksen kaatumisessa

(Julkaistu Vihreät – De Gröna blogissa 20.8.2015)

Yhteiskuntasopimuksen neuvottelut ovat kariutuneet. Näyttää yhä enemmän siltä että neuvottelut ovat olleet perusoikeistolaisen Sipilän hallituksen yritys kaataa vastuu kohtuuttomasta leikkauspolitiikastaan työntekijöiden niskaan. Nyt pääministeri Sipilä ilmoitti, että hallitus arvioi alkusyksynä muita keinoja kuin lisäleikkauslistan käyttöönoton. Siinä hallitukselta on vaadittava sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Lisäleikkauksia ei voi kohdentaa heikompiosaisille.

Hallitus käyttää yhteiskuntasopimuksen kariutumista hyväkseen ylläpitääkseen uhkaa tehdä kovia oikeistolaisia lisäleikkauksia opiskelijoille, lapsiperheille ja eläkeläisille. Se on kohtuutonta kiristystä.

Neuvotteluissa kaikki hallituksen kannanotot olivat työnantajan puolelta. Tarvittaisiin laajempaa otetta, jotta oikea yhteiskuntasopimus saataisiin aikaan. Työnantajan leirissä on oltu, ja nyt leikkauksista yritetään sysätä vastuuta työntekijöille. Hallituksen asennetta kuvaa vaatimus työajan pidentämisestä, joka ei ole tästä maailmasta: koko historian tuottavuutta on parannettu teknologialla ja työajan lyhentämisellä. Työajan pidentäminen on vanhanaikainen keino, joka lisää työssä uupumista ja työttömyyttä. Pidempi työaika vaikkapa bussikuskeille ei lisäisi bussilinjojen määrää, vaan johtaisi bussikuskien irtisanomisiin. Työajan pidentäminen voisi vain heikentää tuottavuutta, kun sen sijaan pitäisi etsiä tuottavuuden parantamiseksi keinoja uuden teknologian ja uusien joustavien työskentelytapojen käyttöönottoon.

Me vihreät haluamme puolustaa ihmisarvoa kun taloutta uudistetaan. Nostetaan ihmisiä työhön inhimillisillä uudistuksilla, kuten perustulolla. Parannetaan pienyrittäjien mahdollisuuksia työllistää ja kevennetään heihin kohdistuvaa byrokratiaa. Parannetaan pätkätyöläisten asemaa ja tehdään työnteosta aina kannattavaa. Perustulokokeilun nopea käynnistäminen olisi tärkeää; se auttaisi väliinputoajien, pätkätyöläisten ja yksinyrittäjien asemaa.

Tasapuolisempaa olisi ollut, että hallitus olisi Elinkeinoelämän Keskusliiton peesaamisen sijaan korostanut pienyrittäjien, naisvaltaisten alojen ja pätkätyöläisten tilanteen helpottamista. Se auttaisi työllistämisen ja työllistymisen kannattavuutta. Työelämän pelisääntöjä on modernisoitava, mutta niin että ne vastaavat nykyajan työntekijöidenkin tarpeisiin. Tällaiselle yhteiskuntasopimukselle olisi ollut tilausta.

Hallituksen leikkaukset pienituloisille opiskelijoille, eläkeläisille, työttömille ja lapsiperheille sekä koulutukseen ovat jo nyt kohtuuttomia: neuvottelujen kariutuessa hallitus uhkaa lisäleikkauksilla heikompiosaisia. Se on vastuutonta kiristystä ja kertoo tämän hallituksen arvoista kaiken olennaisen. Siksi nyt on vaadittava, että hallitus etsii lisäleikkauslistan sijaan toimia vauhdittaa talouskasvua, työllisyyttä ja työelämään pääsyn helpottamista.

Työelämän laadun huonontamiseen Suomella ei ole varaa. Tarvitsemme lisää työtä, ei lisää työssä uupumista. Nyt hallituksen on laitettava huomio uusien työpaikkojen luomiseen ja työelämään pääsyn helpottamiseen. Lisäleikkauksia heikompiosaisille ei voi hyväksyä.

Ylös