11.8.2015: Finland hör till oss alla

(Julkaistu Åbo Underrättelserissä 11.8.2015)

Finland är det bästa landet för oss alla när man garanterar lika rättigheter för alla. Det är det som är grunden i de senaste veckornas diskussion om rasism och riksdagsledamot Immonens ”kamp”-skrivelse.

I lördags var tusentals människor på Salutorget i Åbo. Vi demonstrerade för ett jämlikt och tolerant Finland. Åbo har alltid varit en internationell stad. Som ett saluplats har Åbo samlat människor: Handelsmän från Tyskland, jordbrukare från landsbygden, präster har utbildats och till och med rektorer har kommit från Aura ås stränder till berömda universitet i Paris på medeltiden. Olika språk har alltid pratats i Åbo.

Åbo har det bra när det finns plats för olikheter: Det skapar idéer, kreativitet och handel. Tolerans är grunden för den moderna demokratin: Vi är alla likvärdiga, vi är alla viktiga. Vi på Salutorget var där för att försvara ett glatt, öppet samhälle, där alla har det bra. Vi måste stoppa spridandet av hat och rädsla, som skapar spänningar och fördomar mellan människor.

Beslutsfattare har ett särskild ansvar. Vi är inte vana vid att en riksdagsledamot beskriver finländare som sina ”fiender” och kallar sina ”medkrigare” till ”kamp”. Vi är inte heller vana vid att en riksdagsledamot poserar tillsammans med nynazister. Nazister, som har som mål att utrota demokratin våldsamt. Nazister, som anföll människor i Jyväskylä en vecka sedan.

Och vi ska inte bli vana vid sådant heller. Saker ska uttryckas rent ut. Att flörta med extremister är inte acceptabelt: Då börjar man stänga ut en stor del finländare. Därför ska alla ansvarsfulla partier och vanliga människor högt och tydligt säga: Nej till rasism, nej till förringandet av människovärdet. Ja till jämlikhet, ja till tolerans, ja till demokratin och rättstaten.

Det är alla demokratiska rörelsers gemensamma uppdrag, oavsett om man hör till högern, vänstern eller mitten. Det är rätt att  av alla kräva respekt för demokratin och jämlikheten och att man inte ska acceptera våld. Inga demokratiska rörelser ska ha utrymme för extremism.

Detta är inte att begränsa yttrandefriheten. Det är inget som ger skäl att kalla sig själv offer om man kräver att alla ansvarsfulla rörelser visar vad de är gjorda av. Att säga nej till flörtandet med extremister och krigsretorik som skapar rädsla är att försvara demokratin och samarbetet mellan jämlika finländare.

Jag uppmanar alla riksdagspartier att uppdatera deklarationen mot rasism. Detta handlar om sannfinländare, regeringen och också andra partier. Jag uppmanar alla partiledare att bekämpa skapandet av rädsla inom sina partierna. Regeringen måste också försvara Finland som ett tolerant och mångkulturellt land – där alla är fria att vara sig själva.

Finland har byggts i svåra tider och krig genom att alla har varit med. Det var denna gemenskap som möjliggjorde miraklet i vinterkriget. En vän till mig beskrev fint sin farfar, som var krigsveteran och var tvungen att lämna sitt hem i Karelen två gånger. Farfadern sade alltid på släktens semesterutflykter att den som är minst av barnen ska gå först: ”När vi går i hans takt hänger vi alla med, tillsammans”.

Så har Finlands välfärd och frihet byggts. Så ska det byggas i framtiden också. All ska vara med.

Ylös