8.7.2015: Katse kohti työpaikkoja luovaa uusiutuvaa energiaa

(Julkaistu Maaseudun Tulevaisuuden vieraskolumnissa 8.7.2015.)

Uusiutuvassa energiassa ja biotaloudessa on siemen Suomen kasvulle ja työpaikoille.

Fennovoima jätti hakemuksensa uuden ydinvoimalan rakentamisluvasta viime viikolla mediakohun saattelemana.

Eniten hämmennystä aiheutti se, että yhtiöstä yhdeksän prosentin osuuden on ostanut vuonna 2012 perustettu pieni kroatialainen energiayhtiö Migrit Solarna Energija.

Fortumin aiempi poisjäänti jätti Fennovoiman hankkeen niin taloudeltaan, kotimaiselta omistajapohjaltaan kuin ydinvoimaosaamiseltaankin retuperälle. Se ei täytä siksi eduskunnan asettamia ehtoja – valtioneuvoston on hylättävä rakentamislupahakemus ja keskeytettävä ydinvoimahanke heti.

Venäjän median tiedot siitä, että 40 prosenttia omistava Rosatom etsii eurooppalaista omistajaa, vahvistaa käsitystä, että Migrit on hankkeessa enemmän tai vähemmän suoraan Rosatomin bulvaanina.

Kroatian hallitus ja media eivät lähinnä pöytälaatikkoyhtiöltä näyttävää yritystä tunne. Sillä on läheiset linkit venäläiseen rakennusalan jättiin, joka on Kroatiassa muun muassa ostanut valtion kiinteistö- ja sotilaskohteita.

Pientä yhtiötä, jolla ei ole omaa pääomaa kuin muutamia tuhansia, ei kokemusta ydinvoimasta eikä juurikaan työntekijöitä tai ketään kommentoimassa median tiedusteluihin saati edes kunnon kylttiä konttorinsa ovessa, ei voi pitää uskottavana tai itsenäisenä omistajana.

Eduskunta edellytti periaatepäätöksessä, että hankkeessa on 60 prosentin kotimainen omistusosuus. Lisäksi se edellytti, että ydinvoimaosaamisen pitää olla korkealla tasolla. Tässä erityisenä perusteena käytettiin Fortumin mukaantuloa hankkeeseen. Nyt Fortum ei ole hankkeessa mukana. Se on eduskunnan päätökseen merkittävä muutos. Hankkeessa ydinvoimaosaamista on vain Rosatomilla. Se on täysin laitetoimittajan ja suurimman omistajan, Rosatomin, varassa.

Myös Valio ilmoitti viime viikolla vetäytyvänsä hankkeesta. Näin ollen omistajapohja on joka tapauksessa vajaa ja epävarma. Kotimainen omistus jää viimeisten poisjääntien jälkeen alle 50 prosenttiin.

Hankkeessa yhä mukana olevien suurten kuntien tulisi vetäytyä, jotta hanke raukeaisi nopeasti. Kuntien veronmaksajille Fennovoima merkitsee epävarman omistajan myötä yhä suurempaa riskiä, sillä Mankala-periaatteessa kaikki omistajat kantavat yhdessä velvoitteen ostaa kaikki sähkö.

Hallituksen olisi syytä vihdoin puhaltaa pilliin jatkuvasti kompuroivan hankkeen keskeyttämiseksi. Sillä on täydet perusteet todeta, että yhteiskunnan kokonaisetu ei toteudu ja että eduskunnan määrittelemät ehdot eivät ole kunnossa.

Miten kukaan suomalainen voi haluta epävarmalla omistajapohjalla olevan, puutteellisen ydinvoimaosaamisen yhtiön rakentamaan Suomeen strategisesti tärkeää perussähköntuotantolaitosta?

Suomen energiatulevaisuuden kannalta kaikkein haitallisinta on, jos hallitus päästää tämän hankkeen eteenpäin yhä vuosia kestävään jatkoarviointiin. Koko sen ajan kotimaisen pääomat ovat kiinni epävarmassa hankkeessa, joka yhä voi kaatua eikä kotimaista, työpaikkoja luovaa uusiutuvaa energiaa voida ottaa tehokkaasti käyttöön.

Silloin Suomi jää jälkeen globaalista energiavallankumouksesta. Silloin Suomeen ei synny kipeästi tarvitsemiamme työpaikkoja.

Nyt on vihdoin aika sijoittaa kotimaiset pääomat kotimaisen uusiutuvan energian vauhdikkaaseen käyttöönottoon. Uusiutuvassa energiassa ja biotaloudessa on siemen Suomen kasvulle ja työpaikoille. Mitä nopeammin valinta siirretään uusiutuviin, sitä enemmän saamme kotimaista uusiutuvaa energiaa sähkömarkkinoille ja yrityksemme saavat kasvunäkymiä. Tähän hallituksen on panostettava.

Ylös