24.6.2015: Hyvää sateenkaariviikkoa!

(Julkaistu Vihreät – De Gröna blogissa 23.6.2015)

Minulla on ilo ja kunnia olla tämän vuoden Helsinki Priden suojelija. Tällä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen juhlaviikolla Helsinki täyttyy riemukkaista ja monipuolisista tapahtumista, joihin jokainen voi osallistua. Tänä vuonna meillä on erityinen syy olla ylpeitä. Viime joulukuussa eduskunta vihdoin hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain. Vuosikymmenten työn jälkeen kahden aikuisen ihmisen välinen rakkaus on vihdoin tasa-arvoista lain edessä.

Moni kertoi käsittelyn aikana omaa ja läheistensä tarinaa kansanedustajille.

Eräs mies tuli Turun puutorilla viime kesänä minulle liikuttuneena itkemään, että hän on odottanut sitä tunnustusta yhteiskunnalta vuosikymmeniä – eikä hän enää uskaltanut odottaa sitä saavansa.

Ne nuoret, jotka kamppailevat oman identiteettinsä kanssa, kaipasivat lainsäätäjiltä osoitusta, että he ovat yhdenvertaisia. Myös sateenkaariperheiden lapsilta tuli kortteja, joissa he ihmettelivät, miksi heidän kaksi äitiään eivät voisi mennä samalla tavalla naimisiin kuin heidän kaveriensa vanhemmat.

Keväällä 2017 tämä on vihdoin mahdollista. Itse lakimuutos on pieni, mutta henkinen muutos on iso: me hyväksymme ihmisten erilaisuuden vahvuutena.

Se voimistaa tätä maata. Se on voimavara taloudellisesti, se on voimavara ihmisten hyvinvoinnille, se on voimavara meidän lapsillemme.

Me kaikki saamme elää, kasvaa, tehdä työtä, asua maassa, jossa arki on meille parempi. Yhteiskunta on paras meille kaikille, kun jokaisella on täysi mahdollisuus olla omanlaisensa.

Tämä on, jos mahdollista, entistäkin tärkeämpää taloudellisesti vaikeana aikana. Ihmis- ja perusoikeuksia on puolustettava juuri silloin, kun tehdään vaikeita päätöksiä.

Maailma ei ole vielä valmis. Tasa-arvo ei ole vielä täällä. Niin kauan kuin lapsia kiusataan kouluissa, ihminen ei saa työtä sukupuolensa tai seksuaalisen suuntautumisensa takia, tai ketään kohdellaan syrjivästi ja eriarvoisesti – niin kauan ihmisten välinen maailma ei ole valmis.

Siksi tämän vuoden Pride-teema on erityisen tärkeä: hyvinvointi. Erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret tarvitsevat apua ja tukea, jota he eivät tänä päivänä aina saa. Sateenkaariperheiden palvelut on laitettava kuntoon. Kaikkeen syrjintään, väkivaltaan ja kiusaamiseen on puututtava niin julkisissa tiloissa kuin lähisuhteissakin.

Lainsäätäjilläkin on vielä tehtävää. Kaikessa päätöksenteossa on varmistettava sen vaikutusten arviointi ja oikeudenmukaisuus lasten, sukupuolten tasa-arvon, vähemmistöjen ja erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kannalta. Tässä uusi hallitus saa katsoa peiliin.

Translaki on korjattava – jotta sukupuolen korjaaminen on ihmisoikeuden, ei pakkosterilisaation asia.

Äitiyslaki on korjattava – jotta samaa sukupuolta olevat vanhemmat voivat tunnustaa vanhemmuutensa siinä missä eri sukupuolta olevat vanhemmatkin.

Ja ennen kaikkea – lainsäätäjien on kaikessa toiminnassaan näytettävä esimerkkiä ja tuettava tasa-arvoa kaikessa elämässä.

Tasa-arvoa tarvitaan kouluissa, työpaikoilla, bussipysäkillä, baarissa, kioskin jonossa aamuneljältä.

Jotta kukaan suomalainen ei joudu epäilemään sitä hyväksyykö tämä maa ja nämä ihmiset minut sellaisena kuin olen. Jotta yhtäkään lasta ei kiusattaisi. Jotta jokaiselle meille on tilaa tässä maassa.

Jotta jokainen tyttö voi halutessaan kiivetä puuhun, ja jokainen poika voi leikkiä nukeilla. Tai pukeutua vaaleanpunaiseen mekkoon, kuten 4-vuotias Lenni, jonka tueksi viime viikkoina syntyi hieno some-kampanja. Jokainen meistä on Lenni, omalla tavallaan.

Kun meille kaikille on tilaa olla omanlaisiamme, silloin me pärjäämme.

Silloin me löydämme sateenkaaren pään.

Oikein hyvää ja riemukasta Pride-viikkoa kaikille!

Ollaan ylpeitä edistyksestämme!

Ylös