19.5.2015: Unohtuuko ihminen?

(julkaistu Vihreät – De Gröna blogissa 18.5.2015)

Aina välillä julkisesta keskustelusta tulee sellainen olo, että ihminen on olemassa vain taloutta varten. Näinhän se ei ole. Tämä on syytä muistaa nyt käytävissä hallitusneuvotteluissakin.

Suomi ei nouse sillä, että kotimaamme pienituloisilta leikataan, Välimeren hätää kärsivät pakolaiset hylätään tai että koulutuksen maksuttomuus murennetaan. Hyvinvointivaltio ei ole nollasummapeliä, jossa ihmisarvo on kauppatavaraa.

Tulevan hallituksen jo julkaisemat linjat kansainvälisistä ja maahanmuuton linjoista ovat huolestuttavia. Niitä on luettu monella tapaa: osa on korostanut Suomen kansainvälisen aseman jatkuvuutta, perussuomalaisilla on ollut tarve korostaa maahanmuuttoa rajoittavia muutoksia. Mielestäni perussuomalaiset ovat oikeassa: muutokset ovat merkittäviä, vaikka lopulliset vaikutukset selviävät vasta myöhemmin. Suunta on ihmisoikeuksia rajoittava ja kansainvälistä solidaarisuutta kaventava. Tuleva hallitus linjaa Suomen vähät välittävän solidaarisuudesta Välimerellä hukkuvista pakolaisista, vihjaa perheenyhdistämisten tiukentamisella ja ilmoittaa leikkaavansa kehitysyhteistyön määrärahoja.

Samalla maahanmuuttopolitiikan tavoitteena linjataan koulutuksen maksuttomuuden murentavista EU:n ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksuista. Sen arvioidaan pienentävän 60-80 prosenttia näiden opiskelijoiden määrää. Samalla koulutus markkinallistuu ja myös suomalaisten opiskelijoiden saaman koulutuksen taso voi heikentyä, kun opiskelijan osaamisen sijaan kukkaro määrää koulutuksen kehittämistä. On kuvaavaa koulutuksen aseman heikkoudesta hallitusneuvotteluissa, että koulutus alistetaan kansainvälisyyttä rajoittavan maahanmuuttopolitiikan välineeksi. Tuleva hallitus samalla sanoo pitävänsä kiinni byrokraattisesta ja ihmisiä kiusaavasta saatavuusharkinnasta, joka tarpeetta rajoittaa työperäistä maahanmuuttoa ja heikentää kilpailukykyämme monilla aloilla.

Taloutta on uudistettava, mutta inhimisellä tavalla. Vaaleissa vain kokoomus ajoi VM:n 6 miljardin leikkauslinjaa, keskustan ratsastaessa vaalivoittoon paljon inhimillisemmällä leikkausvaatimuksella. Nyt hallitusneuvotteluissa on jo uutisten perusteella päästy yksimielisyyteen Kokoomuksen linjan mukaisista leikkauksista. Ministeriön laskelmien kanssa on vielä helppo leikata, mutta saa nähdä, ovatko kaikki yhä valmiita leikkauksiin, kun niitä aletaan oikeasti tehdä.

Suomen talous ei kohene yhtään sillä, Suomeen ei luoda yhtään uutta työpaikkaa sillä, Suomeen ei luoda yhtään tuottavuutta sillä, että jo valmiiksi heikossa asemassa olevilta ihmisilta leikataan palveluja tai tulonsiirtoja. Lastemme kouluista on jo säästetty liikaa.

6 miljardia euroa on yli 10 prosenttia Suomen valtion budjetista. Valtaosa julkisen vallan rahoista menee ihmisten peruspalveluihin, koulutukseen ja hyvinvointivaltion turvaverkkoihin.

Hyvinvointivaltion pohja lepää sen ihmisissä. Olennaista Suomen uudistamisessa on se millaiselle ihmiskuvalle se nojaa. Vihreät haluaa nostaa ihmisiä, helpottaa arkea ja työelämään pääsyä. Koulutukseen panostamalla pidämme huolta jokaisen nuoren koulutuslupauksesta ja tiestä työhön. Perustulo, yrittäjyyden helpottaminen ja energiaremontti tarjoaisivat työtä Suomeen kestävällä tavalla. Suomi menestyy kansainvälisenä ja avoimena taloutena, jossa jokaisella on tilaa olla omanlaisensa ja turvaa hakevillakin on oikeutensa. Ihmisarvoa on puolustettava – silloin me pärjäämme.

Hallitusohjelma ei ole vielä kasassa. Ulostulot viittaavat kuitenkin siihen, että hallitusneuvotteluja käyvät puolueet ovat valitsemassa eri suunnan Suomen tulevaisuudelle kuin vihreät vaaleissa tarjosivat. Vihreät haastaa nyt muodostettavaa hallitusta sen ohjelman ja tekojen pohjalta. Olemme yhä valmiita yhteistyöhön, jos hallitus on valmis tekemään ihmisiä nostavia uudistuksia työelämään ja talouteen. Samalla haluamme koota oppositiopuolueita yhteen tarjoamaan rakentavasti liberaalia ja solidaarista vaihtoehtoa Suomen tulevaisuuden suunnaksi.


EDIT 19.5. klo 9.48: Blogikirjoitus julkaistu ennen Juha Sipilän 18.5. järjestämää lehdistötilaisuutta tarkennetuista talousluvuista.

Ylös