28.5.2015: Hallitus leikkaa vastuutaan ihmisistä: koulutuksesta, pehmeistä arvoista ja hyvinvointivaltion tulevaisuudesta

(Julkaistu Vihreät – De Gröna blogissa 27.5.2015)

Hallitusohjelma on käytännössä todella rankka leikkauslista. Suomalaiset eivät ole tällaista nähneet sitten 1990-luvun, jos silloinkaan. Hallitus leikkaa eniten koulutuksesta, lastemme tulevaisuudesta ja tasa-arvoisen koulutuksen lupauksesta. Se leikkaa rankasti myös pienituloisilta, maailman köyhimmiltä ja luonnonsuojelulta. Sen rinnalla ohjelmatekstin kauniitkin tavoitteet tuntuvat sanahelinältä, joka jättää onton olon.

Oli suoraan sanottuna järkytys, kuinka heikosti harkittu ja ylisuuri leikkauslista on – sen lisäksi hallitus sanoo leikkaavansa 1,5 miljardia euroa lisää, jos yhteiskuntasopimusta ei synny. Hallitus lupaa oikeistolaista talouspolitiikkaa ja pakenevaa julkista valtaa, joka jättää heikompiosaiset ihmiset omilleen. Tällaisen politiikan lasku voi olla kova.

Kaikki hallituspuolueiden puheenjohtajat lupasivat, ettei koulutuksesta leikata – nyt leikkuri iskee äärimmäisen kovaa tuleviin sukupolviin. 600 miljoonan euron leikkaukset tarkoittavat, että luokkakoot kasvavat, oppisopimuksesta leikataan, kaikilla lapsilla ei ole oikeutta kokopäiväiseen päivähoitoon, päivähoitomaksut kasvavat ja korkeakoulutuksesta leikataan.

Tulevien sukupolvien Suomi ei tällä tavoin ole enää korkean osaamisen tasa-arvoinen Suomi. Miten tulevat sukupolvet voivat kilpailla yhä vaativammilla työmarkkinoilla, nykyistä vähemmällä osaamisella? Nyt kasvatetaan syrjäytymisvaarassa olevien määrää ja vaarannetaan koulutuksen tasa-arvo. Koulutuksesta leikkaaminen voi johtaa syrjäytymisen menojen kasvuun, lasten luokkayhteiskuntaan ja tutkimuksen tason taantumiseen. Kaikki puolueet lupasivat, että koulutuksesta ei enää säästetä. Siksi on järkytys, että koulutuksesta leikataan juuri eniten.

Ohjelmatekstissä ja tiedotustilaisuudessa puhutaan kauniita sanoja siitä kuinka tuloeroja kavennetaan ja varakkaimmat kantavat suuremman taakan. Käytännössä leikkauslistat kuitenkin lyövät kovalla kädellä juuri pienituloisiin. Sosiaalietuuksien indeksileikkaukset köyhdyttävät köyhiä, opintotuesta leikataan ja lääkekorvauksista säästetään 150 miljoonaa. Sipilän hallitus jättää heikoimmat pärjäämään omillaan entistä pienemmillä tuilla. Hallituksen ohjelma tarkoittaa sitä, että julkisen vallan vastuuta heikoimpien auttamisesta riittävillä turvaverkoilla, koulutuksella, terveydenhuollolla ja sosiaalipalveluilla kavennetaan voimakkaasti.

Kehitysyhteistyöstä leikataan 300 miljoonaa heti. Se on lähes puolet vuosittaisesta kehitysyhteistyöstä ja voi tarkoittaa koko kahdenvälisen kehitysapumme tai humanitaarisen apumme lopettamista kertaheitolla. Suomi harppaa vastuullisuudesta välinpitämättömyyteen, jossa kansainvälinen maineemme ja kykymme auttaa hauraiden valtioiden tilaa murenee.

Vastuuttomuus jatkuu kovin ottein myös luonnonsuojelussa. Vaikka ympäristöministeriö säilytettiin, on luonto ja kestävä politiikka hallitusohjelman suuri häviäjä. Luonnonsuojelun määrärahoista leikataan yli puolet, eikä soidensuojeluohjelmaa toteuteta. Etelä-Suomen viimeiset arvosuot saavat hallituksen mielestä tuhoutua, eikä metsien suojelussa voida edetä.

Leikkauspolitiikan rinnalla pienempään rooliin jää se, että sote-uudistus näyttää hyvältä ja perustulokokeilu toteutetaan. Jos hyvinvointivaltion turvaverkot leikataan, riittävätkö oikeaan suuntaan menevät uudistukset pelastamaan mitään? Uusiutuvan energian edistämisen osalta ohjelma jää epäselväksi.

Suomalainen hyvinvointivaltio on suomalaiset ihmiset. Sipilän hallitusohjelmassa ihminen on unohtunut ja jaossa on vain kärsijän rooleja. Puheet uudistuksista, joista osa on kauniisti kirjattuja, unohtavat ihmisen. Miksi leikata juuri koulutuksesta, pienituloisilta ja kestävistä arvoista? Vihreät haluaa Suomen pitävän jokaisen ihmisen ihmisarvosta ja hyvinvointilupauksesta kiinni. Haastamme tämän hallituksen leikkauslistan ja vaadimme sen sijaan ihmistä nostavia uudistuksia.

 

Ylös