22.4.2015: Ihmisarvon ja ympäristön puolesta – yhä vahvempana (KIITOS)

ryhmäkuva

Vihreät voitti nämä vaalit. Haluan kiittää kaikkia äänestäjiämme. Kiitos yli 250 000 kertaa suomalaisille. Kiitos 8 815 kertaa omille äänestäjilleni Varsinais-Suomeen.

Uskon, että viestimme pehmeiden ja humaanien arvojen puolesta sai suomalaiset liikkeelle. Saimme yli 250 000 ääntä suomalaisilta. Se on enemmän kuin koskaan missään vaaleissa. Olemme kasvava kansanliike ja haluamme rakentaa parempaa huomista yhdessä kaikkien suomalaisten kanssa.

Kannatuksemme nousi ensimmäistä kertaa yli 8,5 prosentin eduskuntavaaleissa. Saimme uuden upean 15 kansanedustajan eduskuntaryhmän, jossa on seitsemän ensikertalaista – lahjakkaita tulevaisuuden tekijöitä. Olen ylpeä jokaisesta uudesta kansanedustajastamme ja heidän osaamisestaan: 27- vuotiaasta turkkilaissyntyisestä talousosaajasta Ozan Yanarista Kalajoen rautaiseen ympäristöasiantuntijaan Hanna Halmeenpäähän. Vihreiden kannatuspohja ja eduskuntaryhmä laajenivat nyt eri puolille Suomea, monipuolisempana kuin koskaan. Voitimme vaalit samalla myös suurissa kaupungeissa. Vihreä liike uusiutui, jotta voimme yhä vahvempana tehdä työtä suomalaisten paremman huomisen puolesta.

Nostimme näissä vaaleissa tärkeimmäksi asiaksi sen, että talouden uudistaminen on tehtävä ihmisarvoa ja ympäristöä puolustamalla. Emme voi lähteä sellaiseen päätöksentekoon, jossa heikoimmassa asemassa olevilta leikataan, niin Suomessa kuin maailmallakin. Koulutukseen on panostettava, jotta kaikille tarjotaan tasa-arvoinen ja joustava oppimispolku. Uutta työtä on luotava, köyhyyttä on torjuttava ja työelämän väliinputoaminen on ratkaistava: vihreillä on ollut näihin haasteisiin ratkaisuja perustulosta ja energiaremontista alkaen. Ihmiset halusivat äänestää tulevaisuudenuskon, lämmön ja ihmisten nostamisen puolesta. Näitä tavoitteita puolustamme nyt uudessa eduskunnassa.

Vihreiden vaalivoiton rinnalla muu eduskuntavaalitulos oli monimutkainen. Vaalien kaksi selkeää voittajaa olivat keskusta ja vihreät. Onnittelen keskustaa ja sen puheenjohtajaa Juha Sipilää suurimman puolueen asemasta ja vaalivoitosta. Kolme puoluetta neljästä suuresta hävisi vaalit niin kannatuksessa kuin paikkamäärissäkin.

Vihreiden vaalivoitto oli ääni solidaarisuuden ja tasa-arvon puolesta. Samalla olen harmissani työväenliikkeen tilanteesta. Suomi tarvitsee eteenpäinkatsovaa työväenliikettä. Solidaarisuuden ja tasa-arvon puolustajia tarvitaan nykyajan työelämän epävarmuuden poistamisessa ja kestävän kehityksen rakentamisessa. Vihreiden tehtävässä on paljon samaa kuin työväenliikkeellä oli Forssan ohjelman aikoihin 1900-luvun alussa.

Molempien vasemmistopuolueiden tappio on vihreiden tavoitteiden kannalta ikävä asia. Vihreiden sekä vasemmistopuolueiden ajamat keinot saattavat erota toisistaan, mutta tavoitteissamme solidaarisuuden ja tasa-arvon puolesta on paljon yhteistä.

Vihreät on valmiita vaalien toisena suurena voittajana keskustelemaan suurimman puolueen puheenjohtajan kanssa hallitukseen osallistumisesta. On kuitenkin selvää, että enemmistöhallituksen muodostaminen ei ole tällä vaalituloksella helppoa. Vihreillä on yhteistä keskustan kanssa uusiutuvan energian edistämisessä ja ihmisten vahvan perusturvan puolustamisessa, kuten perustulokokeilun toteuttamisessa. Emme kuitenkaan hyväksy sellaista politiikkaa, jossa hyvinvointivaltion turvasta ja heikoimmilta leikataan tai ympäristöä ei vaalita. Taloutta on uudistettava ihmisten ja ympäristön ehdoin, jotta rakennetaan kestävää hyvinvointia lapsillemme.

Haluan myös sanoa, että vaalitulos heijastaa minun Suomeani. Nykyelämässä ihmisten arjet helposti erkaantuvat toisistaan, suuret valtavirran yhteiset kokemukset harventuvat. Ihmiset etsivät ratkaisuja eri suunnista, mutta kaikkien kokemuksen ymmärtäminen on tärkeää. Haluan ymmärtää kaikkien Suomea. Vastaanotto vihreille oli hyvää eri puolilla Suomea, myös siellä, missä ihmiset eivät lähtökohtaisesti ajatelleet äänestävänsä vihreitä. Se on hyvä, että kaikenlaisia ihmisiä ja heidän tarpeitaan ja kokemuksiaan kuunnellaan.

On ymmärrettävä sitä, miksi eri puolilla Suomea ja eri väestöryhmissä ihmiset hakevat turvaa muutokseen ja parannusta arkeensa niin erilaisin tavoin. Hyvien päättäjien tehtävä on kurottaa oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja pyrkiä ymmärtämään ihmisten arkea eri ammateissa, kaupunginosissa ja maan eri osissa.

Silloin me pärjäämme. Vihreät puolustaa ihmisarvoa ja ympäristöä, aina ja kaikkialla. Kiitos tuestanne vihreiden työlle paremman huomisen puolesta jokaiselle suomalaiselle. Työ jatkuu. Kaikki suomalaiset ovat tervetulleita keskustelemaan kanssamme ja rakentamaan parempaa huomista.

Ylös