4.3.2015: Esikuvilla on merkitystä – niin myös Pertti Kurikan Nimipäivillä

Olin haltioissani eilen illalla kun seurasin Ajankohtaisesta Kakkosesta Pertti Kurikan Nimipäivien basistin Sami Helteen esiintymistä. PKN:n anarkistisen tarttuvan punkkibiisin valinnasta Suomen euroviisuedustajaksi on seurannut sellainen ryminä, joka on murskannut monia raja-aitoja ja ennakkoluuloja vammaisten ihmisarvon tieltä. Esikuvilla on merkitystä ja PKN on sitä parhaasta päästä.

YK:n vammaisten sopimuksen hyväksyminen eilen eduskunnassa on iso askel vammaisten oikeuksille. ”Mä en oo tuntenut itseäni tasa-arvoiseksi Suomessa, koskaan. Tämä on tärkeä päivä mulle. Eipäs ruveta vähättelemään. Me on odotettu tätä todella paljon. Ilman tätä meillä ei ole tasa-arvoa”, Sami Helle sanoi kansanedustaja Tom Packalénille (perus) Ajankohtaisessa Kakkosessa. Samalla hän kertoi ulkoministeri Tuomiojalle siitä, että kuinka vaikeaa on päästä töihin. Unelmana hänellä on ollut lastentarhan avustajan työ.

Ajankohta PKN:n voitolle on tärkeä. Viime aikoina Suomessa on nostanut päätään pikemminkin vammaisten oikeuksien rajoittaminen kuin niiden vahvistaminen. Taloudellisesti vaikeina aikoina tehdään valintoja: mielestäni talous menestyy kun me pidämme kestävistä arvoista huolta. Jotkut ovat olleet sitä mieltä, että vammaisten oikeuksia suojaavasta esteettömyydestä voitaisiin asuntorakentamisessa tinkiä. Usein samat tahot ovat myös sitä mieltä, että ympäristönsuojelun tasoa voitaisiin laskea tai että köyhyys on luonnollista. Aivan kuin yrittämisen este olisi ihmisarvon ja luonnon vaaliminen ja hyvän yhteiskunnan rakentaminen.

Vammaisten oikeuksien iso kysymys, seuraava askel, on itsemääräämisoikeus: mahdollisimman laaja oikeus itsenäiseen elämään ja valintoihin. Vaikeavammaisten osalta se tarkoittaa pakkokeinojen ja sitomisen välttämistä. Se tarkoittaa kaikille lisää mahdollisuuksia omiin elämänvalintoihin, itsenäiseen asumiseen, opiskeluun ja työntekoon. Teknologia ja avustajat tekevät vammaisten työnteon ja itsenäisen asumisen usein mahdolliseksi. Esteenä ovat asenteet ja julkisen tuen ja palvelujen sirpaleisuus. Nämä on saatettava kuntoon uudessa itsemääräämisoikeuslaissa sekä vammaisille tarjotuissa palveluissa. Tämä on toteutettava nopeasti seuraavan hallituskauden alussa, sillä YK:n vammaisten sopimus on lopullisesti ratifioitavissa vasta sen jälkeen.

Rakentamisessa esteettömyyden kustannukset ovat vain noin prosentti kaikista kustannuksista, mutta silti siitä on ehdotettu osittaista luopumista. Samaan aikaan lakisääteiset parkkipaikat ja pommisuojat maksavat erityisesti pääkaupunkiseudulla paljon enemmän. Taloudellisesti vaikeina aikoina ei pidä säästää ihmisten perusoikeuksista. Esteettömyys on järkevää myös ikääntyneiden liikkumisen kannalta ja se vähentää monia onnettomuuksia. Usein esteettömyyden kustannukset voidaan minimoida fiksulla suunnittelulla. Samoin kehitysvammaisten asuntoloita saatetaan vastustaa ”nimby”-perustein. Hyvää asuntopolitiikkaa ei ole ennakkoluulojen hyväksyminen, vaan juuri erilaisten ihmisten kohtaamiset ja yhteisöllisyyden luominen.

Suomi on paras maa meille kaikille, kun jokaisella on tilaa olla omanlaisensa. Emme voi valita menestyjien ja syrjään jätettävien Suomea. Meidän on pidettävä kaikki samassa veneessä, tehtävä jokaisesta osallinen ja tuettava ihmisten omien elämänvalintojen tekemistä.

Vihreiden perusajatus on juuri tämä: kaikki ratkaisumme lähtevät siitä, että pärjäämme parhaiten kun teemme kaikille tilaa olla ja yrittää – ja pidämme myös hiljaisten ja luonnon puolta. Ei tehdä Suomea vain kovimpaan ääneen huutaville, jotka ovat usein jo valmiiksi etuoikeutettuja. Perustulo, vähemmistöjen oikeudet, luonnon vaaliminen. Kaikki lähtevät ihmisten oman osallisuuden ja yritteliäisyyden vahvistamisesta.

On ilo seurata Pertti Kurikan Nimipäivien vahvaa asennetta esiintymisissään. He tekevät sitä mitä haluavat, omilla ehdoillaan, omasta tahdostaan. He tekevät sitä sydämestään. Valloittakaa Wien ja ihmisten sydämet Euroopassa –  olemme ylpeitä teistä.

Ihmisyyden loppu alkaa siitä kun ihminen kyynistyy. Ikinä ei saa luopua idealismistaan, antaa periksi. Aina on puolustettava jakamatonta ihmisarvoa ja kestävää kehitystä – ihmisille ja yhteiselle ympäristöllemme. Silloin me pärjäämme.

Ylös