16.2.2015: Onnea suomalaiset uudesta kansallispuistosta!

Tämä viikko alkaa erityisen hyvissä merkeissä, sillä tänään juhlimme Teijon kansallispuiston avajaisia. Sain olla ympäristöministerinä viemässä kansallispuistoksi kauniin Salon seudun järvimaiseman, historiallisten ruukkikylien ja suo- ja metsäalueiden täyttämää Teijoa. Nyt 39. kansallispuistomme on perustettu ja saan osallistua minulle niin tärkeän kansallispuiston avajaisiin. 10-vuotiaana poikana Teijossa luontoa ihastellessani olisi ollut vaikea uskoa, että polku johtaa minut ympäristöministerinä perustamaan kansallispuistoa alueelle. Tämä kansallispuisto turvaa samalla eteläisen rannikon yhtenäisimmän erämaan lapsillemme.

Varsinaissuomalainen kulttuurimaisema on tänään oikeutetusti luonnonystävien mielessä. Paikalliset asukkaat, kaupunki ja matkailuyrittäjät ovat olleet aloitteellisia kansallispuistohankkeen käynnistämisessä ja aktiivisia sen edistämisessä kaikissa vaiheissa. Arvokkaimmat suomalaiset alueet halutaan säilyttää lapsille ja lastenlapsille. Teijon kansallispuisto tulee olemaan alueen asukkaille suuri ylpeyden aihe vielä sukupolviksi eteenpäin.

Teijon luontotyyppien kirjo on mittava ja alueen linnusto on rikas. Lapsuuteni patikointimaisemien monimuotoiset suot, metsot, lounaisrannikolla ainutlaatuiset erämaiset järvet ja metsät, jylhät rantakalliot tulevat nyt osaksi luonnonsuojelun kruunua. Kansallispuistona Teijo muodostaa puistoparin läheisen Saaristomeren kansallispuiston kanssa, mikä luo uusia mahdollisuuksia matkailun kehittämiseen.

Luontoarvojen turvaamisen ohella kansallispuistoilla on positiivinen vaikutus alueiden työllisyyteen ja matkailuun. Salon seudulle kansallispuisto on merkittävä piristysruiske. Alueella on mahdollisuus nousta entistä merkittävämmäksi luontomatkailukohteeksi esimerkiksi koululaisille, eläkeläisille ja ulkomaisille matkailijoille. Salon seudulle kansallispuisto tulee varmasti olemaan merkittävä piristysruiske. Näin arvokkaan luontomme suojelu tukee sekä ihmisten hyvinvointia että elinkeinoja ja työllisyyttä.

Onnea Salo, onnea Varsinais-Suomi ja onnea suomalaiset uudesta upeasta kansallispuistosta!

Ylös